2020-09-10

«Укрнафта» вперше в Україні успішно провела перфорацію в горизонтальному стволі свердловини

Фахівці ПАТ «Укрнафта» вперше в Україні вдало провели перфорацію в горизонтальній частині свердловини, без залучення сторонніх сервісних компаній. Про це повідомляє головний геофізик «Укрнафти» Андрій Старостін на своїй сторінці в мережі Facebook.

За повідомленням фахівця, горизонтальне буріння - це один з найефективніших засобів отримання значних припливів нафти та газу. Головною превагою розкриття продуктивних пластів саме горизонтальним стовбуром є збільшення зони дренування. Особливо це відчутно в пластах, що мають ефективну потужність менше 10 метрів. Переважна більшість свердловин в Україні, в яких продуктивний горизонт розкритий горизонтальним стовбуром, обсаджується фільтровими хвостовиками. Однак, недоліком хвостовика є складність очищення зони кальматації, для вирішення якої використовують енергію пласта, що дозволяє виносити залишки кальматанту та бурового розчину з колектору.

«Сучасні перфораційні системи дозволяють створювати канали до 2 метрів від стовбура, що забезпечує в більшості випадків з’єднання свердловини з непошкодженою частиною колектору. Тож, оскільки з часом пластовий тиск знижується та привибійна зона засмічуєтеся, фахівцями ПАТ «Укрнафта» було прийнято рішення провести ущільнюючу перфорацію в інтервалах фільтра» - зазначив Андрій Старостін.

Він також відмітив, що головним викликом в проведенні зазначених робіт був низький пластовий тиск, що не дозволяв використати гідравлічний привід перфоратора. А встановлення низького порога спрацьовування головки це, перш за все, ризик неконтрольованого спрацювання перфоратора на спуску. І механічна головка теж не варіант, з причини втрати швидкості польоту штанги в горизонтальній частині.

«Завдяки комбінуванню механічного впливу при гідравлічному тиску, інженери Карпатського управління геофізичних робіт зробили унікальну в своєму роді роботу. В свердловині, яка обсаджена фільтром в горизонтальній частині, була проведена перфорація з 100% спрацьовуванням 18 метрів на ПНКТ щільністю 20 отворів/метр, з фазою 60 градусів, що в свою чергу показало можливості виконання міжнародної практики розкриття пластів у горизонтальних стовбурах українським підрядником» - зауважив у своєму повідомленні головний геофізик «Укрнафти». - Важливим моментом було грамотне розділення ефектів від організаційно-технологічних заходів. Адже часто проводячи на свердловинах комплексні роботи, такі як очищення стовбура, промивка вибою, перфорація, ГРП, кислотна обробка та інші, важко відокремити, що саме дало ефект».

Над проектом з перфорації в горизонтальній частині свердловини працювали команди з відділу КРС, департаменту інтегрованого управління родовищами, департаменту видобутку, НГВУ, та НДПІ ПАТ «Укрнафти».