2020-09-10

Міненерго реформує шахти за категоріями

У Міністерстві енергетики представили концептуальні засади реформування вугільної галузі.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Відзначається, що незабаром їх передадуть на розгляд Експертної ради при міністерстві, а після остаточного узгодження, – презентують на засіданні Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України.

«Ми пропонуємо до розгляду комбінований варіант реформи, що включає в себе розподіл державних шахт на три категорії. Відповідно, для них пропонуємо три шляхи розвитку», – наголосив заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

Частина шахт стане ресурсною базою для ПАТ «Центренерго», із можливим подальшим створенням вертикально інтегрованої компанії.

Друга категорія – шахти «подвійного» призначення, тобто ті, що добувають енергетичне і коксівне вугілля.

Третя категорія шахт отримає шанс на «друге» життя. Їх пропонуватимуть на приватизацію як цілісні майнові комплекси, для яких можливо переформатування господарської діяльності.

Як зазначила очільниця Міненерго Ольга Буславець, при трансформації вугільних регіонів дуже важливо враховувати людський ресурс і забезпечити соціальний захист працівникам шахт.

«Ми маємо потурбуватися про гідні соціальні гарантії для людей, без цього трансформація вугільних регіонів неможлива», – наголосила т.в.о. міністра.