2019-11-04

Укргазвидобування ввело в експлуатацію високодебітну свердловину

31 жовтня АТ «Укргазвидобування» ввело в промислову експлуатацію нову свердловину на Краснокутському родовищі в Харківський області. Добовий дебіт склав близько 400 тис. кубометрів природного газу.

Пошукову свердловину глибиною 5810 м спроектували за результатами сейсморозвідувальних робіт 3D в південно-західній ділянці Краснокутського родовища. Приріст розвіданих запасів газу складе понад 450 млн м3, а ресурсна база блоку – понад 2 млрд м3.

«Це один з гарних результатів, що дозволяє нам втримувати природнє падіння видобутку, яке складає 1,5 млрд кубометрів щороку. Фокусуємось на дорозвідці наявних покладів та підвищенні ефективності їх вилучення», - зазначив Андрій Фавороов, директор з інтегрованого газового бізнесу Нафтогазу України.

Зважаючи на велику глибину і складності геологічної будови родовища, вказаного ефекту досягли завдяки злагоджені роботі підрозділів Укргазвидобування та зовнішніх підрядників. Після закінчення буріння власним буровим підрядником БУ «Укрбургаз» в свердловині провели комплекс геофізичних досліджень за світовими стандартами силами філії Укрзапромгеофізика. Закінчення свердловини виконував зовнішній підрядник із залученням обладнання компоновки закінчення та інженерно-технологічного супроводу від компанії Schlumberger.

За результатами досліджень для підбору оптимального режиму роботи газопромислове управління «Полтавагазвидобування» ввело свердловину в експлуатацію.

Нагадаємо, що в березні 2017 року Укргазвидобування ввело експлуатацію свердловину на Краснокутському родовищі з дебітом понад 1 млн кубометрів газу на добу.