2016-04-15

«Укргазвидобування» уклало угоду з одним з найбільших нафтотрейдерів світу – Vitol Group

Запроваджена процедура конкурсної моделі збуту експортних нафтопродуктів та модернізація виробництва дозволили «Укргазвидобуванню» укласти угоду з одним з найбільших нафтових трейдерів світу – Vitol Group (Euromin SA).

Нещодавно відбулась перша поставка трейдеру моторного бензину за прямим контрактом, без участі посередників. Покупець, Vitol Group, запропонував найкращу ціну в ході чергового відкритого конкурсу на експорт нафтопродуктів, розмір дисконту від світових котирувань в чотири рази менше, ніж середній дисконт – першої половини 2015 року, коли покупцями всіх експортних об’ємів були лише дві незмінні компанії, а головні гравці цивілізованого енергетичного ринку відмовлялися працювати через сумнівних посередників.

Як зазначив директор з комерційних питань ПАТ «Укргазвидобування» Сергій Федоренко: «Прямий контракт з такою компанією як Vitol, безперечно, є визнанням прозорості та репутаційної чистоти співпраці з «Укргазвидобуванням». Сьогодні компанії групи є постійними учасниками наших конкурсів на експорт, що змістило точку цінової боротьби на рівень цін світових ринків та привело нових претендентів. В результаті, при продажі моторного бензину та нафтохімічних продуктів виробництва Шебелинського ВПГКН компанія додатково заробляє 200 дол. США за тонну у порівнянні з дисконтами, встановлюваними до вересня 2015 року. Безсумнівно, це дуже позитивно вплинуло на економічну ефективність переробного бізнесу «Укргазвидобування».

Довідка: Vitol Group BV – швейцарсько-нідерландська компанія, яка спеціалізується на торгівлі нафтою і нафтопродуктами. Заснована в 1966 році. Найбільший незалежний нафтотрейдер в світі з оборотом 167 млрд. дол.США за підсумками 2015 р. Володіє флотом в 200 танкерів, об`єм операцій – понад 300 млн. тон нафти та нафтопродуктів на рік. Чистий прибуток в 2015 р. – 1,6 млрд. дол. США