2021-12-17

УкрГазВидобування розпочинає другий етап РЕС-проєктів на розробку 35 вуглеводневих родовищ

Компанія «УкрГазВидобування» (УГВ) розпочинає другий етап із залучення партнерів для збільшення видобутку газу на виснажених родовищах у форматі РЕС (Product Enhancement Contracts / контракти зі збільшення видобутку). Про це повідомляє пресслужба компанії.

35 виснажених родовищ, що розташовані в Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській областях, згруповані в чотири кластери. УГВ планує укласти чотири контракти з партнерами на збільшення видобутку за кожним з кластерів. Угоди передбачають, що партнери залучатимуть інвестиції та здійснюватимуть операційне управління виробничою діяльністю на переданих їм родовищах.

Презентація деталей нового проєкту, в тому числі механізмів залучення партнерів, юридичних та фінансових аспектів, відбудеться 25 січня у Києві.

Співпраця у форматі РЕС вже підтвердила свою ефективність на 13 родовищах у Західній Україні. Там у квітні 2020 року, в межах пілотного проєкту, УГВ залучило міжнародного партнера – компанію Expert Petroleum. Компанія-партнер за понад рік роботи забезпечила зростання видобутку, завдяки виконанню програми інтенсифікації та реконструкції наземної інфраструктури. 

Родовища для нового проекту відбиралися та розподілялися на кластери наступним чином:

– родовища, які за рівнем запасів, видобутку та витрат на освоєння залишкових запасів, не є пріоритетними для залучення ресурсів компанії та розвитку внутрішніми силами;
– наявність самодостатньої та відокремленої наземної інфраструктури.
Залучення партнерів для реалізації виробничих планів на 35 родовищах дасть змогу Нафтогазу вивільнити ресурси та сфокусувати зусилля на пріоритетних проектах. Від майбутніх партнерів очікується планування та виконання операцій і робіт, в тому числі щодо розвитку наземної інфраструктури, які забезпечать збільшення видобутку вуглеводнів на вигідних для обох сторін умовах.

У межах РЕС-контракту весь видобутий газ та запаси обліковуватимуться на балансі видобувної компанії Нафтогазу – УГВ, яка є і залишатиметься власником спеціальних дозволів на родовища. За свої послуги компанія-партнер отримуватиме оплату в залежності від тарифів для різного типу діяльності: базовий видобуток, видобуток від операцій інтенсифікації на наявних свердловинах та видобуток з нових свердловин.