2020-06-12

Укргазвидобування пробурило нову потужну свердловину

Група Нафтогаз ввела в експлуатацію чергову надглибоку (6 000 м) свердловину № 208 на Березівському родовищі у Харківській області. Вона забезпечить приріст розвіданих запасів блакитного палива на понад 350 млн м3.

Це вже друга розвідувальна свердловина на родовищі, що показала високий результат та забезпечила збільшення розвіданих запасів. Її добовий дебіт становить 260 тис. м3 природного газу.

«Без приросту ресурсної бази неможливо втримати і, тим паче, наростити видобування газу. Тому в період кризи, що обмежила наші інвестиційні можливості, ми концентруємо зусилля на збільшенні запасів вуглеводнів. Результати геологічних досліджень свідчать про те, що історичні газові гіганти – Шебелинське, Хрестищенське та інші родовища, мають значний потенціал на глибинах понад 5-6 кілометрів. Тому дорозвідка глибоких покладів є одним з ключових проєктів нашого дивізіону. Дві високодебітні свердловини на Березівському родовищі підтверджують, що ми рухаємося у правильному напрямку», – прокоментував Олександр Романюк, директор дивізіону «Розвідка і видобування».

Санжар Жаркешов, заступник директора дивізіону з розвідки та розробки родовищ відзначив: «Для вивчення напрямів, які дадуть змогу збільшити обсяг запасів, ми продовжимо покращувати оснащення та компетенції нашого науково-дослідного центру. Це підвищить ефективність проєктів глибокого буріння, що мають високий рівень ризику. У наших планах посилити базу знань і роботу з геологічною інформацією Нафтогазу сучасними програмними продуктами та новою технікою».

Для пошуку перспективних горизонтів компанія провела сейсмічні дослідження за методикою 3D та уточнила геологічну модель Березівського родовища. Воно складається з двох структурних елементів: Західно-Березівського та Березівського підняттів. Свердловина № 206 глибиною 6 100 м, яку ввели в експлуатацію в лютому цього року, підтвердила продуктивність газоносного покладу в межах Західно-Березівського склепіння.

Свердловина № 208 глибиною 6 000 м, яку закінчили в травні, розташована на Березівському піднятті. Приріст розвіданих запасів за результатами буріння вказаної свердловини – понад 350 млн м3 блакитного палива. Роботи виконувала бурова бригада «Укрбургазу», що входить до дивізіону «Технічне забезпечення».

Результати буріння двох розвідувальних свердловин дозволять спроєктувати подальші роботи з дорозвідки Березівського родовища.