2020-06-12

Нафтогаз покращив економічні умови роботи на старому свердловинному фонді

Група Нафтогаз покращила економіку партнерських проектів із відновлення ліквідованих і законсервованих свердловин. Це забезпечує взаємовигідність співпраці та сприятиме залученню інвестицій у видобування газу в Україні.

З 2018 року з метою втримання рівня видобутку газу на виснажених родовищах Нафтогаз реалізує програму з відновлення/подовження продуктивного життя ліквідованих і законсервованих свердловин, які належать компанії, але знаходяться в межах спеціальних дозволів інших видобувних компаній. Оскільки право на розвідку та видобування вуглеводнів має тільки власник спеціального дозволу, відновлення таких свердловин можливе винятково в партнерстві власника спеціального дозволу та Нафтогазу, якому належать відповідні ліквідовані чи законсервовані свердловини.

У межах співпраці для всіх партнерів програми діють єдині, затверджені умови. Відповідно до них партнер інвестує у відновлення активів, як власник ліцензії видобуває вуглеводні, а після їхньої реалізації – сплачує Нафтогазу частку отриманого прибутку.

Станом на сьогодні Нафтогаз уже успішно співпрацює з кількома українськими компаніями, що відновили та здійснюють видобуток вуглеводнів на 19-ти свердловинах. Від початку співпраці додатковий видобуток газу на цих свердловинах сягнув 106,6 млн м3, нафти та газового конденсату – 5,4 тис. т. Дохід групи Нафтогаз від цих проектів становив понад 200 млн грн.

З урахуванням різкого зниження ціни на газ у 2020 році виникла потреба відкоригувати умови співпраці. Зміни спрямовані на те, щоб уникнути скорочення обсягів виробництва на окремих свердловинах або навіть його зупинення.

Нафтогаз привів умови співпраці у відповідність до поточних ринкових умов. Зокрема, відкоригував індекс, за яким розраховують ціну на газ, що лягає в основу визначення обсягу платежів між сторонами. Зміни дають змогу обом учасникам угоди розподіляти прибуток 50/50 за будь-якого рівня цін і роблять партнерство паритетним.

«Ми добре розуміємо поточні реалії газового ринку, оскільки відчуваємо їх на собі. Тому Нафтогаз вирішив підтримати видобування газу в Україні і переукласти договори з нашими партнерами за новими умовами. Завдяки цьому вони збережуть видобуток, а ми – додаткове джерело доходу. Це своєрідний win-win – для приватних видобувних компаній, Нафтогазу, країни. Більше того, після перегляду умов співпраці один із наших партнерів повідомив про намір інтенсифікувати роботи на частині відновлених свердловин. Також ми розраховуємо, що відкориговані умови співпраці зацікавлять нових інвесторів. Нафтогаз має понад 200 ліквідованих і законсервованих свердловин, що знаходяться поза межами наших ліцензійних ділянок. І ми відкриті до нових взаємовигідних проектів на цих активах, що сприятиме стабілізації видобутку газу в Україні», – зазначив Отто Ватерландер, головний директор виконавчий Групи Нафтогаз.