2016-07-22

Укргазвидобування активно поновлює парк спецтехніки

Тільки за першу половину 2016 року ПАТ «Укргазвидобування» поновило автопарк спецтехніки на  248 млн грн. Це більше ніж сумарні витрати за попередніх 5 років, коли товариство закуповувало спецтехніки менш ніж на 30 млн грн на рік через відсутність достатніх інвестиційних можливостей.

Цього року УГВ закуповує установки для капітального ремонту свердловин, насосні та парогенероторні установки виробництва  ПрАТ “Харківський завод транспортного устаткування”, автомобільні крани та вахтові автомобілі виробництва ТОВ «Техкомплект». Всі закупівлі відбуваються на конкурентній основі, в електронній тендерній системі Prozorro.

Загальний бюджет закупівлі ПАТ «Укргазвидобування» спецтехніки на 2016 рік складає 761 млн. грн., оскільки техніка на балансі УГВ фізично застаріла на 90%. Середній вік газовидобувного обладнання – 30 років, бурових установок – 25 років, автоспецтехніки – 20 років. Більшість техніки отримана в «спадок» з радянських часів. Вона постійно виходить з ладу, часто ремонтується, вимагає значних есплуатаційних витрат, а головне, через вимушені простої зменшує ефективність та продуктивність виробничого процесу.

Як зазначив головний інженер ПАТ «Укргазвидобування» Олексій Нестеренко: «На шляху до енергонезалежності нашої держави ми не маємо права зволікати. Для нас цінний кожен видобутий кубометр газу, ми впроваджуємо сучасні технології, але застаріла техніка пригальмовує ефективність модернізаційних заходів. Дуже важко нарощувати видобуток з таким обладнанням. До кінця цього року ми плануємо закупити сучасної спецтехніки ще на 513 млн. грн».