2009-03-30

Україна. Виявлено самовільне видобування гравійно-піщаної суміші

Працівниками Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області з метою попередження випадків несанкціонованого видобутку гравійно-піщаної суміші з русел та заплав річок області систематично проводяться рейдові перевірки. 

Так, 24 березня фахівці інспекції здійснювали чергову рейдову перевірку, під час якої було встановлено, що на землях водного фонду р.Прут в адмінмежах с. Магала Новоселицького району в прибережно-захисній смузі річки організовано самовільне видобування гравійно-піщаної суміші, що є порушенням ст. 86 Водного кодексу України. 

Спеціалістами держекоінспекції із застосуванням повіреного мірного пристрою (мірної стрічки) проведено визначення розмірів котлованів та підраховано загальний об’єм самовільно вибраної гравійно-піщаної суміші - 936, 17 м³. Проте осіб, які вчинили правопорушення не встановлено. Тому працівники держекоінспекції спільно з головою Магалянської сільської ради виїхали на місце виявленого порушення повторно.

В результаті виявлено факт незаконної вибірки гравійно-піщаної суміші під час роботи автозавантажувальної техніки, а вивіз здійснювали вантажними автомобілями. На жаль, з появою інспекторів порушники швидко покинули місце правопорушення, проте працівникам інспекції вдалося зафіксувати номерні знаки автомобілів. Порушникам доведеться відшкодовувати збитки, завданих державі внаслідок самовільного видобування піску та гравію, в прибережно-захисній смузі річки Прут в сумі 45 067 гривень. 

Матеріали перевірки передано до Чернівецької міжрайонної природоохоронної прокуратури для подальшого прокурорського реагування: встановлення винних осіб та притягнення їх до передбаченої чинним законодавством відповідальності.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України