2009-06-23

Україна. В Чернігівській обл. налічується більше 4 тисяч артезіанських свердловин

Забезпечення питною водою населення Чернігівщини здійснюється виключно за рахунок підземних вод. Внаслідок поступового виснаження і забруднення джерел прісної води, незадовільного технічного стану та зношеності систем водопостачання і водовідведення, підвищуються ризики виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та епідемічного характеру.

На сьогодні в Чернігівській області налічується більше 4 тисяч артезіанських свердловин, 1046 водокористувачів, з яких 496 - відносяться до сфери промисловості і 550 - до сфери сільського господарства. Мають дозволи на спецводокористування 603 суб’єкти господарювання. У зв’язку із зміною власників підприємств, їх реорганізацією та ліквідацією, відмовою від використання водних ресурсів, дані щодо кількості водокористувачів та фактичних обсягів забору води постійно змінюються. Частина свердловин залишилась на розпайованих земельних ділянках і їх стан не контролюється, що створює загрозу забруднення підземних водоносних горизонтів, інші переходять до нових власників без оформлення правонаступних документів і залишаються поза межами регулювання.    

Гострою залишається проблема охорони підземних водоносних горизонтів від забруднення через недіючі артезіанські свердловини. Ситуація ускладнюється тим, що значна їх частина залишилась безгосподарними. Тампонаж недіючих свердловин взагалі не проводиться.

З метою усунення порушень природоохоронного законодавства, виявлених під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства, Держекоінспекцією в Чернігівській області надано припис головам районних державних адміністрацій з вимогою забезпечення проведення інвентаризації діючих та недіючих артезіанських свердловин та проведення тампонажу непридатних для експлуатації.

В подальшому, на виконання ст. 21 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” зобов’язано голів держадміністрацій постійно проводити роз’яснення водного законодавства серед населення районів та суб’єктів господарювання на підвідомчих територіях.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України