2010-10-06

Україна. У Державній геологічній службі відбувся перший аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2010 році, організований Мінприроди

Згідно з оголошенням про проведення аукціону на торги було запропоновано 12 спеціальних дозволів на користування надрами, однак на чотири ділянки заявок не надійшло. Таким чином, на торги 6 жовтня було виставлено 8 спеціальних дозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як термальні мінеральні води, кам’яне вугілля, вапняк пиляльний, первинні каоліни, доломіт і торф. З них п’ять дозволів на видобування, три – на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою.

П’ять спеціальних дозволів було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону, один спеціальний дозвіл – двох кроків. Спеціальні дозволи на видобування первинних каолінів на ділянці «Вінницька» Велико-Гадоминецького родовища (Вінницька обл.) та видобування торфу на «Бурівському» родовищі (Чернігівська обл.) реалізовано з урахуванням 10 та 17 кроків відповідно. Так, спеціальний дозвіл на видобування каолінів було продано за 9 млн 7 тисяч 700 грн (початкова ціна 8 млн 507 тис. 700 грн), а дозвіл на видобування торфу – за 302 тис. 200 грн (початкова ціна – 132 тис. 200 грн). Загальний виторг аукціону від продажу спеціальних дозволів на користування надрами на першому аукціоні 2010 року – 13 млн 34 тис. 350 грн, які будуть спрямовані до державного бюджету.

Наразі переможці аукціону повинні провести розрахунки за придбаний на аукціоні спеціальний дозвіл шляхом внесення до загального фонду державного бюджету суми в розмірі різниці між ціною дозволу та сумою завдатку протягом 30 календарних днів.

Голова аукціонного комітету, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України Дмитро Мормуль відзначив, що «Мінприроди наочно довело – процедура продажів спеціальних дозволів може бути прозорою та справедливою. Інвестори отримали позитивний сигнал. Успішне проведення першого аукціону дає нам впевненість, що кількість претендентів на отримання спеціальних дозволів на користування надрами збільшиться». Загалом до державного бюджету за надання спеціальних дозволів у 2010 році вже надійшло близько 200 млн грн, а до кінця року згідно з держбюджетом заплановано отримати 250 млн грн, повідомив заступник міністра.

Наступний, другий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2010 році відбудеться 27 жовтня, на який буде виставлено 14 ділянок надр.

Державна геологічна служба України