2020-12-09

Україна розроблятиме Концепцію розвитку водневої енергетики

Кабінет міністрів України за підтримки Європейської економічної комісії ООН працює над дорожньою картою розвитку внутрішнього водневого ринку, наступним кроком стане підготовка Концепції водневої енергетики і законодавства, яке необхідно буде прийняти для його запуску, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, розвиток водневої енергетики в Україні неодноразово обговорювалося з керівництвом ФРН та Європейського Союзу, і Україна, з огляду на значний потенціал та інфраструктуру для виробництва і транспортування «зеленого» водню, прагне стати партнером ЄС у цьому напрямку.

Прем'єр зазначив, що розраховує на співпрацю з Німеччиною у визначенні пріоритетів розвитку водневої енергетики і реалізації пілотних проектів.

У той же час посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен висловила думку, що без розвитку відновлюваних джерел енергії неможливо говорити про розвиток водневої енергетики і економіки, звернувши увагу на існуючі проблеми з виплатами інвесторам в ВДЕ за зеленим тарифом.

«Не хотілося б, щоб Україна через цю історії втратила привабливість для іноземних інвесторів», - сказала вона, зазначивши, що була серед тих послів 11 країн, які підписали лист до прем'єр-міністра України з проханням вирішити проблеми неплатежів в секторі ВДЕ.