2023-03-09

Україна має потенціал стати енергетичним хабом Європи

Представники європейського бізнесу зацікавлені в участі у проєктах з відновлення українського енергетичного сектору, а уряди європейських держав – у вивченні досвіду України, як втримати енергетичну систему в умовах регулярних масованих атак. Про це в ефірі Національного телемарафону “Єдині новини” повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Очільник Міненерго зазначив, що під час візиту до Загреба, де відбувається форум “Партнерство для трансатлантичної співпраці в галузі енергетики та клімату” (P-TECC), провів низку зустрічей з міністрами енергетики європейських країн, єврокомісаром з питань енергетики, а також міністром енергетики США.

“Вони всі зацікавлені бути в Україні на нашому енергетичному ринку. Україна дійсно має величезні перспективи стати великим енергетичним хабом для усієї Європи”, - підкреслив Герман Галущенко.

На зустрічах обговорювалися потреби українського енергосектору та напрямки, за якими буде відбудовуватися енергосистема.

“Маємо багато результатів: це і донорські внески до Фонду енергетичної підтримки України, і бізнес, який зацікавлений брати участь у конкретних проєктах. Україна насправді в тренді”, - наголосив міністр.

Герман Галущенко також зазначив, що під час зустрічей зверталася особлива увага на необхідність консолідації міжнародних зусиль для витіснення росії зі світових ринків ядерних технологій.

Зокрема у розмові з міністром енергетики США Дженніфер Ґренголм ішлося про потребу якнайшвидше забезпечити виробництво ядерного палива американською компанією Westinghouse в достатній кількості, щоб замінити паливо російського виробництва. Українські фахівці також беруть участь у проєкті, який дозволить досягнути поставлених цілей.