2014-09-30

УХВАЛА Геологічного форуму «Актуальні проблеми та перспективи розвитку геології: наука і виробництво (Геофорум-2014)»

УХВАЛА
Геологічного форуму «Актуальні проблеми та перспективи розвитку геології:
наука і виробництво (Геофорум-2014)»
м. Одеса, 7-13 вересня 2014 р.

За підтримки Державної служби геології та надр (Держгеонадра) України Український державний геологорозвідувальний інститут (УкрДГРІ)  7-13 вересня в м. Одесі організував і провів комплексний захід – Геологічний форум «Актуальні проблеми та перспективи розвитку геології: наука і виробництво (Геофорум-2014)».

В роботі Геофоруму-2014 взяли участь близько 100 учасників, у тому числі Голова Держгеонадр України, провідні фахівці підприємств Держгеонадр – Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ України); ДГП «Геолекспертиза», ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України»; ДГП «Укргеофізика»; УкрДГРІ, КП «Кіровгеологія», вітчизняних академічних інститутів (Інститут геологічних наук НАНУ, Інститут економіки природокористування і сталого розвитку НАНУ), представники надрокористувачів – Іршанського ГЗК ПрАТ «Кримський титан» і Новоселівського ГЗК, інших підприємств, організацій та установ.

На Геофорумі-2014 було розглянуто широке коло питань, у тому числі:

  • актуальні питання моніторингу та наукового супроводження надрокористування і геологічної експертизи;
  • актуальні проблеми геології, прогнозу, пошуків та оцінки родовищ твердих корисних копалин;
  • сучасні сейсмічні та інші геолого-геофізичні методи при пошуках родовищ нафти і газу в умовах складнопобудованих структур;
  • перспективи використання альтернативних і відновлюваних джерел енергії в Україні.

Найбільш змістовною подією стало обговорення актуальних питань моніторингу та наукового супроводження надрокористування, воно викликало найбільший інтерес  серед учасників форуму. Було розглянуто організаційні питання, що виникають у процесі моніторингу і наукового супроводження надрокористування; особливості методики його проведення для різних видів корисних копалин та стадій освоєння родовищ,  принципи ціноутворення тощо.

Геофорум-2014  ВІДЗНАЧАЄ:

Сьогодні розвиток і вдосконалення моніторингу і наукового супроводження геологічного вивчення і видобування корисних копалин вкрай важливий, оскільки він є дієвим механізмом державного нагляду за процесом надрокористування, який, як ідеться у привітанні учасників форуму Міністра екології та природних ресурсів А.В.Мохника, «покликаний не лише максимально сприяти підвищенню ефективності використання надр, а й  запобігати  шкідливому  впливу на довкілля».

У процесі моніторингу і наукового супроводження надрокористування, за умови його проведення висококваліфікованими фахівцями, надрокористувачі отримують конкретні рекомендації щодо забезпечення раціонального надрокористування, виконання вимог екологічної безпеки тощо. У такому разі відповідальні надрокористувачі не лише не висловлюють претензій щодо проведення моніторингу і наукового супроводження на їхніх об’єктах, а щиро зацікавлені у ньому, підтримують постійний зв'язок з виконавцями моніторингу. Про це зокрема свідчать спільні доповіді, підготовлені представниками надрокористувачів та спеціалізованого підприємства – УкрДГРІ.

За роки проведення моніторингу та наукового супроводження було на практиці доведено його необхідність та ефективність. Моніторинг і наукове супроводження жодним чином не дублює контролюючі функції держави, оскільки є системним регулярним спостереженням за об’єктом надрокористування, спрямований на надання допомоги надрокористувачеві, і здійснюється постійно, супроводжуючи процес надрокористування на всіх стадіях вивчення і розробки родовищ, із залученням  висококваліфікованих фахівців відповідного профілю.

Водночас із урахуванням наявного досвіду проведення моніторингу і наукового супроводження надрокористування Геофорум-2014 відзначає необхідність подальшого вдосконалення як методики проведення моніторингу, так і його організації і підходів щодо вартісної оцінки робіт.

Для уникнення непорозумінь, що інколи виникають через недостатність інформації про мету й задачі моніторингу і наукового супроводження надрокористування, існує необхідність проведення відповідної роз’яснювальної роботи в засобах масової інформації, а також налагодження більш тісної співпраці як з надрокористувачами, так і з органами місцевого самоврядування на територіях, де розміщені об’єкти надрокористування, та  громадськими організаціями.

Геофорум-2014 УХВАЛИВ: 

1. Продовжити роботи з удосконалення нормативного та науково-методичного забезпечення моніторингу і наукового супроводження надрокористування та геологічної експертизи в Україні. Звернутися до Держгеонадр України з пропозицією щодо створення робочої групи з удосконалення «Методичних рекомендацій з моніторингу і наукового супроводження надрокористування» для різних видів корисних копалин та з уніфікації підходів щодо ціноутворення  (виконавці УкрДГРІ, ДКЗ України).

2. Рекомендувати Держгеонадрам України спільно з Мінприроди України в процесі  доопрацювання  нової редакції Кодексу України про надра включити до нього норму щодо необхідності проведення моніторингу і наукового супроводження надрокористування.

3. Враховуючи значний досвід, забезпеченість висококваліфікованими кадрами УкрДГРІ, а також покладене на інститут завдання з удосконалення нормативно-методичного забезпечення наукового супроводження надрокористування,  звернутися до Держгеонадр України з пропозицією визначити УкрДГРІ провідною організацією з проведення моніторингу і наукового супроводження надрокористування за всіма видами корисних копалин.

4. Рекомендувати Держгеонадрам України відновити системну розробку економічних норм витрат різних видів ресурсів (норм часу, виробітку, нормативів чисельності тощо), які застосовуються в процесі виконання геологорозвідувальних робіт (виконавці ДГП «Геолекспертиза» та УкрДГРІ).

5. Пропонується на законодавчому рівні затвердити умови реалізації продукції, одержаної в результаті дослідно-промислових робіт з розробки технологій вилучення супутніх компонентів.

6. Підготувати та опублікувати в засобах масової інформації роз’яснювальні матеріали щодо цілей і задач моніторингу і наукового супроводження надрокористування та геологічної експертизи в Україні. Запровадити у журналі «Мінеральні ресурси України» постійну рубрику для висвітлення актуальних питань надрокористування.

7. Запровадити практику проведення засідань і круглих столів для вирішення поточних питань, які виникають у процесі проведення моніторингу і наукового супроводження надрокористування та геологічної експертизи, на базі Держгеонадра України, УкрДГРІ або інших спеціалізованих підприємств, із залученням до роботи в цих заходах представників надрокористувачів і громадських організацій.

8. Проінформувати членів Громадських рад при Мінприроди України та при Держгеонадрах України про стан і проблеми моніторингу і наукового супроводження надрокористування в Україні.