2020-08-19

УГВ збільшує обсяги 3D-сейсміки для нарощування запасів вуглеводнів

АТ «Укргазвидобування» збільшує обсяги 3D-сейсміки для нарощування запасів вуглеводнів і підвищення успішності пошуково-розвідувального буріння. Про це повідомляється на сторінці компанії в мережі Facebook, в рамках нової рубрики GeoТрансформація.

За повідомленням, минулого місяця було завершено сейсморозвідувальні дослідження 3D за широкоазимутальною методикою на Безпалівській-Південно-Безпалівській ділянці. Дослідження площею 275 кв км покрило Безпалівське родовище, Комсомольську площу та Північно-Єфремівську ділянку, ліцензію на яку УГВ придбало минулого року. В ході отримання результатів досліджень вже заплановано буріння нової розвідувальної свердловини у 2021 році. 

В компанії відзначають, що проведення якісних досліджень із застосуванням сучасних методів напряму впливає на успішність пошуку нових запасів вуглеводнів. Для того, щоб визначити місця для буріння пошукових і розвідувальних свердловин, ми повинні сформувати портфель геологічних даних, детально їх проаналізувати й обрати так звані «sweet spots» – місця концентрації вуглеводнів. Чим точнішим буде аналіз фахівців УГВ, тим менше ризиків виникне під час буріння нових свердловин.

Збір геологічних даних проходить за допомогою сучасної 3D-сейсміки – сканування земної кори. На зазначеній площі департамент геофізики розробив методику польових сейсморозвідувальних робіт, графічної обробки й інтерпретації даних, відповідно до поставлених геологами завдань.

Сейсмічні роботи були виконані силами зовнішніх підрядників. Обробку й інтерпретацію даних проводили з використанням сучасних технологій міжнародних компаній Paradigm та Schlumberger.

Таким чином, провівши зазначені геофізичні дослідження, вдалося виявити неантиклінальні пастки вуглеводнів і додати до плану буріння 2021р нову розвідувальну свердловину.

А також, як зауважили в повідомленні, інтерпретацію даних продовжують, тож очікуємо наступні новини в рубриці GeoТрансформація.