2020-08-19

У Білорусі впроваджено нову технологію інтенсифікації нафтовидобутку

Білоруські нафтовики впровадили нову технологію інтенсифікації видобутку нафти. Йдеться про кластерний багатостадійний гідророзрив пласта (ГРП) за технологією Plug & Perf, повідомили в прес-службі компанії «Белоруснефть». Про це передає angi.

Технологічні операції успішно виконані на свердловині № 67 Північно-Домановічського родовища. В операціях були задіяні працівники тампонажного управління, управлінь щодо підвищення нафтовіддачі пластів і ремонту свердловин, а також промислово-геофізичних робіт. Супроводжували захід фахівці інституту «БелНИПИнефть». Замовником виступило НГВУ «Речицанефть». Очолював впровадження технології головний інженер - заступник генерального директора «Белоруснефть» Антон Серебренніков.

«Назва технології, що прийшла в білоруський регіон з Північної Америки з її сланцевою революцією, дослівно перекладається як" пробка і перфорація ". Це розкриває суть методики», - відзначили в прес-службі.

За словами першого заступника начальника - головного інженера НГВУ «Речицанефть» Василя Фролова, використання нової технології дозволяє кратно знижувати час на підготовку свердловини до наступного етапу ГРП. «При проведенні поінтервальної обробки за класичною технологією на звичайній свердловині цикл відсікання виконаної зони і перфорація наступної може тривати від двох до п'яти діб. При застосуванні технології Plug & Perf знадобиться від 3 до 6 годин», - уточнив він.

Важливою особливістю нової технології є одночасне створення кількох тріщин ГРП за одне закачування.