2018-02-08

У Раді розповіли, скільки газу вкрала Росія в Криму

За час анексії Криму Росія незаконно видобула з українських родовищ газу близько 7,2 млрд куб. м блакитного палива. Про це заявила заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Белькова.

"На момент окупації Криму народ України володів великими запасами нафти і газу в Криму, а саме – через "Чорноморнафтогаз", який тоді володів 19 спеціальними дозволами на користування надрами", – сказала депутат.

За її словами, 14 з них – на шельфі Чорного і в акваторії Азовського морів, ще чотири – на суші в Криму і один спеціальний дозвіл – на підземне сховище природного газу.

"З моменту анексії Криму Росія незаконно видобула з родовищ України майже 7,2 млрд кубів природного газу, нафти і природного конденсату – 231 тонну", – зазначила депутат.

Як підкреслила Белькова, п'ять спецдозволів "Чорноморнафтогазу" тепер анульовані, "адже суспільство не має можливості продовжувати їх дію, а ще 4 ліцензії також найближчим часом можуть бути припинені".

"На зазначених родовищах веде видобуток Росія – через підконтрольні підприємства", – повідомила Белькова.

Нагадаємо, ще 2014 року окупаційна "влада" Криму заявила про так звану "націоналізацію" "Чорноморнафтогазу". В Міненергетики України тоді підкреслили, що юридично "Чорноморнафтогаз" в Криму належить тільки Україні. Однак фактично компанія "Чорноморнафтогаз" втратила свої основні активи (наприклад, бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

У вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму морських зонах в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці.

Раніше також повідомлялося, що Росія видобуває газ в акваторії, яка є економічною зоною України.