2019-05-28

У Південній Африці знайшли сліди позаземної органіки

Вчені стверджують, що виявили сліди позаземних органічних речовин, похованих в вулканічних відкладеннях понад 3,3 млрд років тому. 

Відкриття в Південній Африці може послужити підтвердженням теорії, що разом з метеоритами на Землю могли бути занесені окремі форми життя, пише Science Alert.

«Це перший раз, коли ми виявили фактичні докази наявності позаземного вуглецю в земних породах», — пояснила астробіолог Френсіс Уестолл з Центру молекулярної біофізики CNRS у Франції.

У вулканічному родовищі Josefsdal Chert, який є частиною регіону гір Махонджва (також відомий як Барбертонський зелений пояс), Уестолл і її команда виявили шар породи товщиною 2 мм, що характеризується двома «аномальними» сигналами.

Використовуючи спектроскопію електронного парамагнітного резонансу, дослідники виявили, що порода віком 3,3 млрд років містить два типи нерозчинних органічних речовин, обидва з яких припускають позаземне походження.

Один із сигналів нагадує те, що вчені бачили раніше в вуглецевих хондрітах: стародавні зразки метеоритів, що містять органічні сполуки. Інший аномальний сигнал — частинки нікелю, хрому та заліза, які зазвичай не зустрічаються в земних гірських породах. Це ще один аргумент на користь того, що знайдено позаземну речовину.

«Багаті нікелем хромові шпінелі, також звані „космічними шпінелями“, утворюються при вході позаземних об'єктів в атмосферу Землі», — пояснив автор нового дослідження, інженер-хімік Дідьє Гурье з Дослідницького університету PSL.

«Важко уявити собі удар, при якому збереглася б органічна речовина і шпінелі в тонкому осадочном шарі. З одного боку, органічна речовина може вижити тільки в тому випадку, якщо температура при падінні не перевищує декількох сотень градусів. З іншого боку, шпінелі утворюються тільки при високій температурі плавлення після того, як космічний матеріал входить в атмосферу Землі «, — пишуть автори роботи.

У своїй гіпотезі дослідники припускають, що випадання граду мікрометеоритів могло змішатися в атмосфері з хмарами вулканічного попелу, і, коли речовина повільно дрейфувала до поверхні Землі, сліди позаземного вуглецю зберігалися разом з знову утворилися космічними шпинелями, і збереглися разом протягом мільярдів років.