2022-01-31

У Норвегії побудують завод з виробництва «зеленого» водню

Фірма Yara, що займається екологічними рішеннями, і велика інжинірингова компанія Linde приєдналися до будівництва демонстраційної установки з виробництва зеленого водню потужністю 24 МВт на аміачному заводі Yara в Норвегії. Про це повідомляє Enkorr

Yara заявила, що підписала контракт з Linde Engineering на постачання демонстраційної установки з виробництва зеленого водню на своєму підприємстві з виробництва аміаку в Herøya Industripark в Порсгрунні (Норвегія).

Проєкт має на меті продемонструвати, що аміак із відновлюваних джерел енергії може знизити вплив CO2 при виробництві добрив. Він також буде беземісійним транспортним паливом.

Крім того, Enova підтримує цей проект грантом у розмірі 283 млн. норвезьких крон ($31,6 млн.).

«Зелений» водень вироблятиметься методом електролізу води. Він частково замінить виробництво водню з викопних вуглеводнів на заводі Yara з використанням технології протонообмінної мембрани (PEM). Це буде другий електролізний завод Linde Engineering потужністю 24 МВт; перший зараз будується на хімічному комплексі Лойна в Німеччині.

Річна потужність заводу становитиме близько 10 тис. кг водню на добу. Він замінить етан як сировину для виробництва, тим самим скоротивши викиди CO2 на 41 тис. т на рік.

Електрика надходитиме з відновлюваних джерел енергії. Обсягу одержуваного H2 буде достатньо для виробництва 20,5 тис. т аміаку на рік. Цей проект стане першим кроком Yara до декарбонізації аміачної промисловості.