2022-01-31

У Британії з'ясували, що Стоунхендж з'явився завдяки льодовикам

У Великій Британії заявили, що знайшли докази теорії, що Стоунхендж з'явився завдяки льодовикам, які перенесли каміння. Допоміг розгадати таємницю фотограф Філ Холден, який виявив величезний валун, схожий на частини стародавньої споруди. Про це повідомляє Obozrevatel. Британець знайшов пісковик (кам'яна порода осадового походження) вагою близько семи тонн у горах Мамблс, на південному узбережжі Уельсу.

Холден спочатку не звернув уваги на величезний камінь, проте коли на нього впало світло, помітив схожість із валунами, що утворили Стоунхендж. Фотограф зробив знімок і вирішив порадитися зі спеціалістом у галузі геоморфології льодовиків Брайаном Джоном. Останній багато років збирав докази того, що каміння принесли саме льодовики.

Детально вивчивши камінь, учений дійшов висновку, що це типова витягнута велика скеля неправильної форми, яка раніше могла бути набагато більшою.

Джон сказав: "Це відкриття має велике значення для досліджень льодовикового періоду в Південному Уельсі, а також для дебатів про походження та транспортування пісковиків Стоунхенджа".