2021-06-07

У наступні 2 роки буде пробурено 6 свердловин на Семиренках

За повідомленням директора з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Івана Гафича, протягом двох наступних років ДТЕК Нафтогаз має намір пробурити 6 розвідувальних свердловин на Семиренківському родовищі. Очікуваний приріст запасів – 4 млрд куб м газу. 

У компанії відзначили, що у період 2014 – 2020 років на Семиренківському родовищі вдалося приростити 7,1 млрд куб м запасів газу, 4,5 млрд куб м з них – шляхом застосування нових технологій геолого-розвідувальних робіт. «Списування» запасів теж проходить не бурінням «сухих» свердловин, а завдяки детальним геологорозвідувальним роботам і клопіткій праці над постійно діючими геолого-технологічними моделями.

Успіх забезпечується комплексним підходом, що поєднує науковий аналіз, традиційні методи геології та нові технології досліджень і обробки даних. 

Протягом 2019 – 2020 років на Семиренківському родовищі пробурено 4 свердловини для промислового видобутку газу ущільнених порід. Свердловинами прирощено 1,5 млрд куб м запасів газу. При цьому добовий видобуток з родовища виріс на 1110 тис куб м газу і 270 тонн конденсату. У 2021-2022 роках планується буріння ще 6 свердловин. Очікуваний приріст запасів – 4 млрд куб м, а добовий приріст видобутку – 1250 тис куб м газу і 350 тонн конденсату. Таким чином компанія планує освоїти більшість важковидобувних запасів родовища, котрі раніше вважалися економічно нерентабельними чи субкомерційними.

В ході робіт з дорозвідки покладів вуглеводнів Семиренківського родовища також виявлено більше 27 млрд куб м ресурсів газу окраїнних зон і глибоких горизонтів. Наразі вони досліджуються і готуються до освоєння.