2021-07-26

У межах ПЗФ на Вінниччині приватизовано 302 ділянки

Загальна площа приватних ділянок у межах ПЗФ на Вінничині становить приблизно 660 га. Серед 29 об’єктів природно-заповідного фонду, яких зачепила приватизація є заказники місцевого та загальнодержавного значення, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва та пам’ятки природи. Про це повідомляється на сайті UNCG

У загальнозоологічному заказнику загальнодержавного значення «Згарський» були виявлені два випадки привласнення земель запасу площею майже 42 га. У ландшафтних заказників “Зелена” та «Гопчиця» приватизовано 53 % площі. 

65 % приватизованих земельних наділів (189 ділянок площею 435 га) перебувають у Вінницькому районі. 

За статтями 83 та 84 Земельного Кодексу, передача в приватну власність державних та комунальних земель під об’єктами природно-заповідного фонду, якщо інше не передбачене законом, не допустима. А за Законом України “Про природно-заповідний фонд”,  природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Навряд господарювання у вигляді розорювання чи забудови можна характеризувати як особливий режим охорони.