2014-07-14

У Держгеонадрах України обговорили порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами

Голова Державної служби геології та надр України Дмитро Кащук 10 липня 2014 року провів зустріч з представниками міжнародних бізнес-асоціацій.

Представники Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгівельної палати в Україні з фахівцями Держгеонадр України обговорили питання, з якими стикаються бізнесмени в Україні при отриманні спеціальних дозволів на користування надрами.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», яка регулює питання надання дозволів, визначає процедуру продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання дозволу та внесення до нього змін, розроблялася у 2011 році.

На сьогодні виникла необхідність розроблення проекту нового Порядку, положення якого мають чітко передбачати координацію дій центральних і місцевих органів виконавчої влади в умовах децентралізації державної влади. Прийняття удосконаленого проекту нормативно-правового акту має спростити процедуру отримання права на користування надрами, проте держава не повинна втратити контроль за надрокористуванням, щоб не допустити нераціонального використання надр та унеможливити негативні екологічні наслідки.

За результатами обговорення Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, учасники зустрічі вирішили підготувати пропозиції стосовно положень змін до діючого порядку, що забезпечать сприяння клімату для залучення інвестицій у сферу надрокористування та допоможуть створити якісний документ, який відповідатиме вимогам сьогодення.