2014-07-14

Анонс: 28 липня Держгеолслужба запрошує взяти участь у нараді стосовно вирішення питання удосконалення взаємодії у сфері видачі дозволів на спеціальне водокористування представників ОДА

У квітні цього року набув чинності Закон України від 09 квітня 2014 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», основною метою якого є сприяння поліпшенню умов ведення бізнесу в Україні, зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання та створення сприятливих умов для надходження інвестицій до національної економіки.

Зазначеним нормативно-правовим актом, зокрема, внесено зміни до статті 49 Водного кодексу України стосовно процедури видачі дозволів на спеціальне водокористування, які передбачають, що дозвільний орган, який оформляє документ дозвільного характеру, здійснює всі необхідні дії щодо одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних для видачі документа дозвільного характеру, без залучення суб'єкта господарювання.

Однак, через відсутність конструктивної взаємодії між дозвільними органами та центральними органами виконавчої влади, які надають висновки щодо можливості отримання дозволу на спеціальне водокористування, виникають проблеми у вчасному отриманні водокористувачем відповідного дозволу, що негативно впливає на його діяльність.

Наповнення бюджету напряму пов’язане з діяльністю суб’єктів господарювання, тому державні органи влади повинні прикласти усі зусилля для забезпечення їх ефективної роботи. Отже від злагодженої роботи обласних державних адміністрацій, як дозвільних органів, та відповідних центральних органів виконавчої влади залежить добробут країни.

Зважаючи на важливість зазначеного питання, Державна служба геології та надр України ініціювала проведення зустрічі з представниками обласних державних адміністрацій 11 липня 2014 року. Однак, більшість облдержадміністрацій нараду проігнорували. Хоча в першу чергу повинні бути зацікавлені у вирішенні питання удосконалення взаємодії саме вони, як дозвільні органи.

Зволікання у вирішенні цього нагального питання є неприпустимим, оскільки відсутність ефективної взаємодії призводить до недодержання вимог Водного кодексу України та порушення прав юридичних осіб на отримання документів дозвільного характеру.

Державна служба геології та надр України закликає обласні державні адміністрації до конструктивного діалогу для сприяння розвитку бізнесу, що в умовах сьогодення є надзвичайно актуальним та запрошує взяти участь у нараді стосовно вирішення питання удосконалення взаємодії у сфері видачі дозволів на спеціальне водокористування представників ОДА на рівні не нижче заступника Голови. Зустріч відбудеться у приміщенні Держгеонадр України 28 липня 2014 року об 11:00 за адресою: м.Київ, вул.Ежена Потье, 16.