2017-11-30

У 2017 році обсяг фінансування Укргазвидобуванням інфраструктури та соціальної сфери Полтавщини становить близько 50 млн грн

Незважаючи на ситуацію, яка склалася з блокуванням Полтавською обласною радою погодження нових спецдозволів для Укргазвидобування на розробку родовищ протягом останніх 2,5 років, УГВ продовжує фінансувати розвиток соціальної сфери та інфраструктури Полтавщини.

Так, цьогоріч фінансування соцугод між Укргазвидобування та місцевими громадами Полтавської області сягнуло понад 48 млн грн. Загалом це понад 50% від загального обсягу фінансування регіонів газовидобутку України в рамках соціальних угод. Крім того, Товариство надало 1,1 млн благодійної допомоги, яку отримали місцеві громади. Слід зазначити, що, порівняно з 2016 роком, обсяг фінансування Полтавщини у рамках соціальних угод у 2017 році зріс у 2,5 рази.

Нагадаємо, що Укргазвидобування укладає соціальні угоди з органами влади та місцевого самоврядування добровільно, в дусі партнерства та доброї волі, з метою підтримки соціальної сфери та інфраструктури регіонів газовидобутку. Протягом останніх 3 років Товариство перерахувало громадам Полтавщини майже 90 млн грн.

Довідково
Нагадаємо, що 28 листопада ПАТ «Укргазвидобування» змушене скорегувати фінансовий план на 2018 рік, виходячи з реалій регуляторного та законодавчого поля, які утворилися станом на кінець листопада 2017 року, що безпосередньо вплине на прогнозований річний обсяг видобутку природного газу.

Так, за останні два роки Укргазвидобування отримало 54 відмови щодо погодження надання спецдозволів (по 21 пакету документів) від Полтавської облради. Тобто у 2016-2017 роках УГВ не отримало на Полтавщині – ключовому газоносному регіоні країни – жодного погодження спецдозволу на користування надрами.

За підрахунками експертів Укргазвидобування, розробка газових родовищ за дозволами, які наразі заблоковані Полтавською облрадою, дала б змогу додатково отримати в місцевий бюджет такі суми: у 2018 році – близько 100 млн грн, у 2019 році – близько 300 млн грн, у 2020 році – понад 600 млн грн. Але сьогодні Полтавщина просто втрачає ці гроші, які могли б суттєво покращити ситуацію у соціальній сфері та інфраструктурі області.