2022-01-26

Туреччина визначить нову програму постачання з видобутком газу в Чорному морі

Туреччина визначить нову програму постачання з видобутком газу в Чорному морі. Про це заявив міністр енергетики та природних ресурсів Фатіх Донмез.

За його словами, Анкара віддаватиме перевагу короткостроковим та середньостроковим контрактам, щоб не порушувати баланс попиту та пропозиції. "Коли чорноморський газ надійде, ми визначимо програму поставок, частина яких буде з-за кордону. Щоб не порушити баланс попиту та пропозиції у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі", - розповів міністр.

З видобутком газу в Чорному морі Анкара переглядатиме і ціну за короткостроковими та середньостроковими угодами. "Коли ці періоди настануть, стане ясно, скільки власного газу ми видобуватимемо", - каже чиновник.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що країна має намір видобувати до 40 мільйонів кубометрів газу на добу із родовищ у Чорному морі і сподівається використати паливо з січня 2023 року. Планується, що на першому етапі з 10 свердловин видобуватимуть 10 мільйонів кубометрів газу на добу, на другому етапі – 40 мільйонів.