Для вилучення водню з біомаси використовуватимуть ксенонові лампи

Хіміки з'ясували, що потужні ксенонові лампи можна використовувати для майже миттєвого розкладання рослинної біомаси на водень, чадний газ та чистий вуглець. Цей підхід помітно здешевить виробництво біоводню, сподіваються вчені.

"Розкладання кожного кілограма біомаси призводить до утворення близько ста літрів водню та 330 грам біовугілля, що становить близько третини від початкової маси рослинних останків. У даному випадку ми не тільки отримуємо корисні ресурси, а й фіксуємо великі кількості СO2, яку рослини поглинули з атмосфери", – розпові5ла науковий співробітник Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) Бхавна Нагар, яка брала участь у дослідженні.

Біопаливо використовується досить широко, проте воно відрізняється високою собівартістю виробництва та низькою енергетичною ємністю порівняно із звичайним бензином.

Нагар та її колеги запропонували альтернативну методику переробки рослинної сировини, яка дозволяє використовувати її для виробництва біоводню та біовугілля з мінімальними витратами енергії. Вчені зробили це відкриття під час дослідів зі спеціалізованими ксеноновими лампами, які зазвичай використовуються у напівпровідниковій промисловості для паяння металевих з'єднань у друкованих платах.

Як показали перші досліди, промислові ксенонові лампи дозволяють отримати велику кількість водню з рослинної біомаси, якщо попередньо нагріти її до температури в 105°С і перемолоти в дрібний порошок. 

За словами дослідників, подібним чином можна розкладати різну рослинну сировину, починаючи зі шкірок бананів і закінчуючи шкаралупою кокосових горіхів. На відміну від інших методів розкладання біомаси, методика Нагар та її колег не потребує використання спеціалізованих реакторів, у яких підтримуються високі температури та великий тиск, що скорочує витрати на виробництво водню та вугілля.