2016-09-06

ТОВ «Карпатигаз» cтавить під загрозу належне забезпечення України газом власного видобутку

ТОВ «Карпатигаз» не забезпечує стабільну роботу Хрестищенської ДКС та не виконує інвестиційну програму, зокрема зупиняються компресори, що відповідають за перекачку газу, який видобуває Укргазвидобування. Також, нарощені з їхнього боку борги перед компанією SOLAR Turbines International Company (виробник компресорного обладнання з США), не дозволяють проводити вчасний поточний ремонт та обслуговування компресорів. Таким чином схоже, що Карпатигаз, як оператор СД саботує роботу з видобутку газу і намагається тиснути на УГВ.

Як повідомлялося раніше, ПАТ «Укргазвидобування» звернулося до суду щодо розірвання всіх договорів СД. Причиною такого рішення стало невиконання зобов’язань з боку СД.  План видобутку 2015 року по всіх  СД не був виконаний, як не була виконана і інвестиційна програма 2015 року. До цього додалися випадки несплати ренти, відсутність ремонту свердловин.

За рішеннями суду були розірвані договори з ТОВ Фірма «ХАС» та ТОВ «Надра Геоцентр». А Постановою Київського апеляційного господарського суду від 31.08.2016 року по справі №910/2708/16 задоволено позов ПАТ «Укргазвидобування» до ТОВ «Карпатигаз» і ТОВ «Техпроект» та розірвано договір про спільну діяльність № 493 від 24.03.2004 року з додатковими угодами.

Слід нагадати, що після проведення досудових переговорів та консультації з ТОВ «Карпатигаз» і компанією «Місен Ентерпрайзіс АБ» (Misen Enterprises AB), які відбувались згідно з вимогами договору і не привели до врегулювання спору, Укргазвидобування змушена була ініціювати арбітражний розгляд справи щодо розірвання договору про спільну діяльність №3 від 10.06.2002 р. між ТОВ «Карпатигаз» і компанією «Місен Ентерпрайзіс АБ» (Misen Enterprises AB), а також стягнення збитків та звернулась до Арбітражного Інституту Торгової Палати м. Стокгольма (Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce).

Як стверджує Карпатигаз, обладнання вийшло із ладу з невідомих причин. За дуже цікавим збігом обставин «несподіваний» вихід із ладу відбувся саме після розірвання в суді договору СД. Невже Карпатигаз, розуміючи свою хитку позицію в Стокгольмському Арбітражі, не побоялися піти на шантаж лідера газовидобувної галузі та поставити під загрозу збільшення видобутку українського газу? В разі незмінного підходу з боку оператора, який здійснює управління обладнанням, існує ризик недоотримання населенням близько 30% газу, що перекачує Хрестищенська ДКС.

Як зазначив Голова Правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко: « Ми приклали максимум зусиль, щоб знайти консенсус і мирним шляхом вирішити всі проблемні питання. На жаль нам прийшлося звернутись до суду. УГВ  не має права ризикувати. Ми основна газовидобувна компанія в Україні і саме на нас покладено обов’язок максимально забезпечити населення українським газом. Сьогодні від нас залежить не просто енергонезалежність країни, а й наявність тепла в оселях українців. Нам вдалося зупинити падіння і стабілізувати видобуток, ми рухаємось вперед до нарощення видобутку. Через Хрестищенську ДКС компримується  близько 30% видобутого в країні газу і тому її нестабільна робота може призвести до збільшення енергетичної залежності України від іноземних держав».