2015-07-23

Світлана Коломієць: «У законі про видобуток бурштину треба передбачити механізм відновлення територій»

Варварські методи, якими сьогодні видобувається бурштин за декілька років призведуть до екологічної катастрофи на цих територіях.

Про це заявила заступник Міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України. За її словами, у Рівненській області через незаконний видобуток бурштину за останні роки знищено родючий шар ґрунту на площі понад 150 га землі, пошкоджено більше 400 га лісу, а в Житомирській – пошкоджено майже 200 га земель лісогосподарського призначення.

До екологічних наслідків належать: порушення цілісності геологічних пластів, збіднення бурштиноносних надр, порушення гідрогеологічних умов на прилеглих територіях, знищення трав’яного покриву і родючого шару ґрунту, вирубування дерев і порушення їхньої кореневої системи, зміна болотних біоценозів, деградація ґрунтів.

«Місцеві жителі, які жили від сезону до сезону та утримували свої сім’ї завдяки продажу зібраної у лісах чорниці та журавлини, залишаються без засобів для існування. Знищено канали малих річок, порушено систему грунтових вод. Шкода становитиме сотні мільйонів гривень», - заявила вона.

Світлана Коломієць зазначила, що треба якомога швидше доопрацювати та прийняти закон про видобування та реалізацію бурштину, який встановив би легальні та зрозумілі механізми видобутку «сонячного каменю» та передбачив би захист цих земель. Для цього у законі необхідно передбачити створення екологічного фонду на рекультивацію земель.

«Необхідно розробити  механізм, який у рамках Бюджетного кодексу дозволяв би генерувати кошти на відновлення територій, де здійснюється видобуток бурштину. Такий екологічний фонд може бути у розпорядженні місцевих органів самоврядування або ДП «Бурштин України» та формуватися за рахунок надходжень від продажу видобутого за договорами підряду бурштину», - наголосила заступник Міністра.