2015-07-23

Ігнорування наслідків незаконного видобутку бурштину може призвести до екологічної катастрофи

Незаконний видобуток бурштину призвів до того, що у Рівненській області за останні роки знищено родючий шар ґрунту на площі понад 150 га землі, пошкоджено більше 400 га лісу, в Житомирській – пошкоджено майже 200 га земель лісогосподарського призначення.

Про це заявила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць під час брифінгу у Кабінеті міністрів України.

За її словами, проблема потребує негайного вирішення, адже екологічні наслідки від незаконного видобутку бурштину варварськими методами, катастрофічні.

«Ми розраховуємо, що вже у вересні буде ухвалено закон, який встановить легальні правила видобутку бурштину та механізми проведення природоохоронних та відновлювальних робіт. Якщо відповідний закон не буде прийнято найближчим часом, ми будемо пропонувати оголосити територію масового незаконного видобутку бурштину зоною надзвичайної екологічної катастрофи, до моменту ухвалення документу. Але подібну ініціативу ми розглядаємо виключно як надзвичайний захід», - заявила Світлана Коломієць.

Вона зазначила, що така практика вже застосовувалась у 2010 році, коли зоною надзвичайної екологічної ситуації були оголошені місто Калуш і села Кропивник та Сивка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області. Тоді через відходи місцевого хімічного підприємства «Оріана» у навколишнє середовище могло потрапити близько 2 мільйонів кубометрів отруйних речовин. Введення режиму зони надзвичайної екологічної ситуації передбачає обов’язкове виділення коштів з державного та місцевих бюджетів, резервного фонду Кабінету Міністрів України або інших джерел, не заборонених законодавством.

«Головне, що необхідно розуміти – запасів бурштину вистачить ще на кілька років, а люди і далі будуть жити на цих землях. Залишити ситуацію в тому стані, в якому вона є сьогодні – значить в майбутньому приректи місцевих жителів на гуманітарну катастрофу», - зазначила вона.

при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах. Незважаючи на це, сьогодні видобування бурштину збагачує переважно організовані злочинні організації. Мільйони гривень йдуть повз бюджет.