2017-03-03

Суд зобов’язав Держгеонадра прийняти рішення про надання АЕСУ 4 спецдозволів для геологічного вивчення уранових руд

Суд вимагає від Державної служби геології та надр України видати спецдозволи для геологічного вивчення уранових руд без аукціону. На виконання рішення судів Держгеонадра була змушена прийняти рішення про надання ТОВ «Атомні енергетичні системи України» чотирьох спеціальних дозволів для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки уранових руд. Йдеться про ділянки у Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, ТОВ «Атомні енергетичні системи України» у 2016 році намагалось отримати спецдозволи без аукціону. Отримавши відмову Держгеонадр, АЕСУ звернулося до суду і виграло його у всіх інстанціях, включно з Вищим адміністративним судом (деталі у довідці). Держгеонадра виконала постанову Окружного адміністративного суду м. Києва (залишену в силі ухвалами Київського апеляційного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України). Відтак Служба була зобов’язана прийняти рішення про надання на п’ять років ТОВ «Атомні енергетичні системи України» чотирьох спецдозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки уранових руд:

• Сурської площі (Дніпропетровська обл.)
• Сафонівської ділянки (Миколаївська обл.)
• Михайлівської площі (Миколаївська обл.)
• Новогурівської ділянки (Дніпропетровська обл.).

Відповідні накази підписані 28 лютого.

Довідка: У 2016 році ТОВ «Атомні енергетичні системи України» (АЕСУ) намагалося отримати спецдозволи без аукціону як орендар цілісного майнового комплексу. Проте вкотре наголошуємо, що пункт, який передбачає отримання спецдозволу без аукціону на основі власності або оренди цілісного майнового комплексу, виключений з Порядку 615 на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 277 від 06.04.2016 року. Окрім цього, АЕСУ не мало відповідних погоджень МОЗ, які повинні містити вимоги щодо захисту персоналу, населення та охорони довкілля від іонізуючого випромінювання з урахуванням впливу радону та його дочірніх продуктів. Оскільки йшлося про стратегічні запаси урану, Держгеонадра надала відмову. Однак, АЕСУ звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва та виграло справу. Впродовж кількох місяців на Службу чинився тиск. Слідчі Генеральної прокуратури проводили обшуки з приводу кримінального провадження за нібито умисне невиконання рішення суду. Відбулись також неодноразові допити. Держгеонадра подала апеляцію, однак постанову Окружного адміністративного суду м. Києва залишили в силі Київський апеляційний адміністративний суд та Вищий адміністративний суд України. Відтак на підставі рішення судів Держгеонадра була змушена прийняти рішення про надання чотирьох спецдозволів для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки уранових руд.