2016-04-06

Суд визнав право власності Держгеонадр України на базу відпочинку «Топаз»

Суд визнав право власності Державної служби геології та надр України на базу відпочинку «Топаз» у смт Затока Одеської області, витребувавши її у ПП «База відпочинку «Топаз». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 лютого. Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство  пройшло три рівні судів, і довело, що база відпочинку «Топаз» належить тільки державі. Майже півтора роки одеські геологи вели судову боротьбу з підприємством, яке за фіктивними документами оформили право власності на державне майно.

Ця історія розпочалася ще в січні 2004 року, коли  Ірина Лещук (1930р.н.) внесла майно бази відпочинку по вул. Лазурна, 13 у смт. Затока до статутного капіталу новоствореного підприємства «База відпочинку «Топаз». Власницею морської бази відпочинку пані Лещук стала на підставі рішення Білгород-Дністровського райсуду від 3 грудня 2004 року. Та його у грудні 2014 року скасував Апеляційний суд Одеської області. Було встановлено, що рішення райсуду незаконне, оскільки ґрунтується лише на особистих поясненнях Лещук. Висновки райсуду не відповідають обставинам справи.

Будівлі та споруди бази відпочинку «Топаз» на підставі наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища з 2005 року перебувають на балансі Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства, що належить до сфери управління Державної служби геології та надр України.

Після півторарічних судових засідань, суд визнав право власності Державної служби геології та надр України на майно  бази відпочинку «Топаз» у смт Затока Одеської області, витребувавши її у ПП «База відпочинку «Топаз». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 лютого.

«Ми налаштовані дійти до кінця, бо Закон на нашому боці. Черговим нашим кроком буде скасування договорів оренди ділянки надр, на якій розміщується майно бази відпочинку «Топаз». Ми розуміємо, що рішення вищого господарського суду - це дуже важливий крок у поверненні всій бази відпочинку, але  не останній. Наразі відстоювання державних інтересів триватиме» - прокоментував ситуацію генеральний директор Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства Сергій Ошарін.

«Я розраховував, що рішення суду буде саме на користь держави. Іншого рішення тут просто не могло бути, бо фірма ПП «База відпочинку «Топаз» шахрайським шляхом оформила право власності на цілісно майновий комплекс площею майже пів гектара, який належить державній компанії. Також, я розраховую, що правоохоронні структури доведуть до логічного завершення цю ситуацію, і люди, які причетні до цього, понесуть законне покарання. Я неодноразово казав, що Закон існує для всіх» - т.в.о.Голови Держгеонадра Микола Бояркін.