2016-04-06

Унікальне науково-дослідницьке судно «Іскатель» після трьох років простою знову «на воді»

Науково-дослідницьке судно «Іскатель» з пошуку нафтогазоносних структур знову розпочинає свою роботу.  У 2015р  було відновлено фінансування морських робіт, і після трьох років сухого відстою, «Іскатель»  відремонтували та оснастили оновленою сейсмологічною технікою.  В планах робіт Причорноморського ДРГП «виконання пошуково-детальних сейсморозвідувальних робіт в межах Кілійсько-Зміїного уступу і Криловського прогину. Північно-західний шельф Чорного моря».

«НДС «Іскатель» - унікальне серед спеціалізованих судно з дуже низьким рівнем шуму двигунів, що дозволяє  отримати геофізичний матеріал збільшеної інформативності, тому утримання його у робочому стані для нас важлива задача і одна з умов ефективності геологорозвідувальних робіт» - каже генеральний директор Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства Сергій Ошарін.

В цьому році, за допомоги відновленого судна одеські геологи планують пройти 1000 лінійних км сейсморозвідувальних профілей. Напрямок нафта і газ, «виконання пошуково-детальних сейсморозвідувальних робіт в межах Кілійсько-Зміїного уступу і Криловського прогину. Північно-західний шельф Чорного моря.

 Ділянка геофізичних досліджень площею 6770км2 в адміністративному відношенні примикає до південної частини Одеської області, глибини моря 10 – 45м, площа робіт включає о.Зміїний.

Роботи  з метою підготовки об’єктів у пошуково-розвідувальне буріння виконуватимуться вперше в східній частині перспективного Переддобрузького прогину.

На 2016 рік планується виконання  до 3000 лін.км виробничих профільних геофізичних досліджень (сейсморозвідка 2D і гідромагнітна зйомка) по мережі 1,2х1,8км, що становить 40% передбаченого проектом.

«Ділянка робіт  є найперспективнішим чорноморським шельфом України. Очікуваний приріст ресурсів при умові повного завершення обробки та інтерпретації отриманої інформації на об’єкті складе близько 40млрд.м3 газу, це найобережніший прогноз спеціалістів у відповідності із прийнятою щільністю потенційних ресурсів для регіону. І тому, відновлення дослідницького судна «Іскатель» особливо важливий крок держави на шляху до енергонезалежності України» - зауважив т.в.о. Голови Держгеонадр України Микола Бояркін.