2020-10-20

Суд анулював дію спецдозволу «Укрнафти» на Бориславське родовище

Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши справу за позовом Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) до ПАТ «Укрнафта», вирішив повністю задовольнити позов Держгеонадр. Тобто припинити право користування надрами Бориславського родовища шляхом анулювання спецдозволу, виданого ПАТ «Укрнафта». Про це повідомляється на сторінці «Укрнафта Захід» в мережі Facebook.

Анулювання спецдозволу означає зупинку видобування вуглеводнів на Бориславському родовищі, а це і зупинку роботи вакуумно-компресорних станцій та вакуумної мережі, наголошують в компанії. Суд прийняв рішення, яке несе загрозу техногенній безпеці міста, так як на сьогодні програму дегазації у Бориславі здійснює лише «Укрнафта». Всі напрацювання «Укрнафти» у напрямку дегазації міста будуть зведені нанівець одним безглуздим рішенням.

Основна причина загазованості Бориславського нафтогазового родовища - міграція вуглеводневих газів через тектонічні порушення - явище, постійне в часі, яке не можна ліквідувати повністю, а вимагає продовження розробки родовища, виявлення і ліквідацію покинутих шахт-колодязів, свердловин, шурфів та підключення нових свердловин до вакуумної мережі трубопроводів.

В результаті припинення видобутку вуглеводнів на родовищі виникає висока ймовірність неконтрольованих виходів нафти та газу на території міста, що веде до надходження газу до житлових будинків, витоків нафтоводяної суміші із шурфів-колодязів та потрапляння її до грунтів, водойм міста (в т.ч. тих, де організовано міські водозабори) та підвалів житлових будинків.

Крім того в «Укрнафті» запевняють, що в разі зупинки обслуговування дегазаційних свердловин, припиниться ліквідація виявлених шурфів-колодязів силами НГВУ «Бориславнафтогаз», що призведе до скороченням штату працівників НГВУ, недовидобуток нафти й газу і як наслідок - відчутне зменшення надходжень до бюджету міста.

Приймаючи таке рішення посадовці в Києві, мають знати що це приведе до техногенної катастрофи у місті нафтовиків. Тож ані нафтовики, ані місто не можуть змиритися із таким абсурдним рішенням. Тому в «Укрнафті» та в Бориславській міській раді готують відповідні апеляції від обох сторін окремо.