2020-10-20

Ірак розірвав контракт на розробку Ель-Мансурії

Уряд країни вже запросив ряд міжнародних компаній взяти участь у новому конкурсі на розробку родовища. 

Ірак анулював контракт на розробку великого газового родовища Мансурії на кордоні Іраку та Ірану, який було укладено з міжнародним консорціумом компаній з трьох держав - Туреччини, Південної Кореї і Кувейту, повідомило іракське інформагентство ІНА з посиланням на слова міністра нафти Іраку Іхсана Абдель Джабера.

Консорціум на чолі з турецької ТРАО (37,5 %), в який входили також Kuwait Energy (22,5 %) і південнокорейська Kogas (15 %) разом з іракською держкомпанією Midland Oil Company (25 %), планував розпочати розробку родовища в 2015 році. Однак війна з терористами (ІГ), починаючи з 2014 року, порушила плани, пише «Комерсант».

Проте причину скасування домовленостей голова відомства не вказав. Він тільки сказав, що уряд «запросив ряд міжнародних компаній взяти участь у новому конкурсі на розробку Ель-Мансурії». За його словами, міністерство нафти Іраку обере нового партнера, який «надасть кращі технічні рішення для експлуатації та розробки родовища, щоб гарантувати максимальну економічну віддачу для держави». За даними Абдель Джабера, запаси природного газу на родовищі Ель-Мансурі оцінюються в 4,5 трлн кубометрів.