2020-09-25

Сапропелі – порятунок грунту та джерело для валютних надходжень?

А Ви чули коли-небудь про сапропелі? 
Сапропель – це органогенно-мінеральні донні відклади озерних водойм, одне з рідкісних багатств нашої планети, що є продуктом 20000-річного біосинтезу. По суті одне з найцінніших органічних добрив, за запасами якого Україна займає третє місце в Європі після Росії та Білорусі.

У нашій країні відомо 274 родовища сапропелів із загальними запасами, що перевищують 97 млн т, а в 37 родовищах оцінені прогнозні ресурси в кількості 15 млн т, що свідчить про великий ресурсний потенціал цієї корисної копалини в Україні. Корисної копалини, яка на сьогоднішній день, майже не використовується .

Цінність сапропелів – у їх широких можливостях застосування у сільському господарстві, наприклад: 

- у якості добрив для підвищення врожайності сільськогосподарських культур; 
- для мінерально-вітамінної підгодівлі тварин і птахів;
- для бальнеологічного лікування; фармацевтичної промисловості – на їх основі можна отримати біоактивні препарати; 
- як сорбуючий матеріал в системах очистки води; 
- у якості сировини для хімічної і будівельної промисловості. 


Агрономічну ефективність сапропелів визначають вміст азоту, фосфору, калію, обмінна кислотність, вміст мулистої фракції та біологічно активних речовин, а їх ефективність як кормової добавки пояснюється високим вмістом каротину й вітаміну В12.

Основний інтерес представляє використання сапропелю у якості органічних добрив для підвищення родючості і цінності українських ґрунтів, включаючи чорноземи, тенденція все більшого виснаження яких останніми роками сприяє переходу їх у розряд малопродуктивних.

Експериментально доведено, що після внесення в ґрунт сапропелю, як натурального біостимулятора росту рослин, урожайність сільськогосподарських культур збільшується на 27-46%. А термін зберігання корисних речовин у сапропелевих добривах може складати від 3 до 7 років. 

Сьогодні науковцями України розроблені технології по відновленню і рекультивації ґрунту породних відвалів вугільних шахт з використанням сапропелевих субстратів. Тільки уявіть – замість сірого майже пустельного пейзажу, квіти і трави, а можливо, навіть родючі поля. 

Основні родовища сапропелю в Україні пов’язані з водоймами Волинської області (озера Світязь, Пульмівське, Луки, Кримне, Турське, Горіхове, Острівське, Біле, Бурків, 10 МІНЕРАЛЬНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ ISSN 1682-721X. Мінеральні ресурси України. 2014. №4 Волянське та інші). Також цікавими для проведення пошукових і пошуково-оцінювальних робіт є сотні ділянок у межах Волинської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Харківської областей.

Сьогодні, родовища, на яких ведеться промисловий видобуток сапропелів можна перелічити на пальцях. Проте, деякі з них (ТзОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» ) відомі далеко за межами України і поставляють свою продукцію до Туреччини, Тунісу, Кувейту, ОАЕ, Індії, Пакистану, Гани. Триває реєстрація органічного добрива у Марокко, Алжирі, КСА, Єгипеті, США, Польщі, ЄС, Західній Африці, В’єтнамі, Китаї, Бангладеш та Нігерії.

Щоб на власному прикладі довести, наскільки корисний сапропель, власники заводу заклали демонстраційне поле (4,2 га) з органічною малиною. У серпні 2018 року на піщаних поліських землях, удобрених сапропелем, висадили сорти органічної малини Джоан Джей та Аміра. Вже у 2019 році врожай склав 3100 кг/га. Соковиті ягоди плодоносили ще до 29 жовтня . Це насправді, вражаючий успіх.

Крім того, родовища сапропелю – одні з небагатьох видів корисних копалин, грамотне відпрацьовування яких сприяє оздоровленню навколишнього середовища без особливих витрат на рекультивацію, утилізацію відходів, оскільки поліпшується якість води у водоймі, регулюється водообмін з навколишньою сушею, що перешкоджає процесам заболочування. 

Як підсумок, в Україні необхідне стимулювання на державному рівні пошукових, розвідувальних та науково-дослідних робіт з сапропелевої тематики. До речі, сапропелі – це корисна копалина місцевого значення, дозвіл на геологічне вивчення і видобування якої можна отримати без аукціону. 

НАДПУ має надію, що розвідка і видобуток сапропелів в Україні у найближчому майбутньому набере обертів. Адже органічний сапропель, що є основою відтворення гумусу, енергетичним матеріалом для мікроорганізмів, джерелом поживних речовин для рослин та важливим засобом регулювання всіх агрономічно цінних властивостей ґрунту врятує землі України від тотального виснаження. А ще сприятиме надходженню в країну ( за прикладом сусідньої Білорусі) валюти від їх реалізації .