2012-03-01

Розпочав роботу науковий геологічний центр «Укрнаукагеоцентр» в місті Полтава

Державна служба геології та надр України спільно з Національною Акціонерною Компанією «НАДРА УКРАЇНИ» відкрила Український геологічний науково-виробничий центр (Укрнаукагеоцентр) у м.Полтава.

Комерційна та наукова діяльність Центру буде грунтуватися на численних розробках комплексних проектів для підприємств:

- Наукове обгрунтування та удосконалення методик, інструкцій та положень для геологорозвідувальних робіт на нафту, газ та інші корисні копалини;

- Проведення науково-лабораторних досліджень кернового матеріалу;

- Проведення наукових, комплексних, петрофізичних, петрографічних, палеонтологічних та ін. досліджень;

- Моніторинг підземних вод;

- Моніторинг екзогенних геологічних процесів;

- Впровадження у виробництво новітніх технологій, обладнання, матеріалів, поширення передового досвіду в галузі розвідки і видобутку вуглеводнів шляхом проведення науково-практичних семінарів, конференцій з питань раціонального надрокористування і т.д.

Директор Укрнаукагеоцентру Петро Сергійович Голуб під час відкриття привітав колектив із непересічною подією для України, адже таке наукове підприємство відкривається в геологічній галузі вперше. «Воно створене для того, аби українські вчені мали можливість на найсучаснішому обладнанні вивчати сланцевий газ та на рівних умовах співпрацювати зі своїми зарубіжними колегами.» , - сказав він.

«Було вивчено досвід пошуку і видобутку сланцевого газу в інших країнах, спеціалісти проходили стажування в іноземних компаніях. За два роки центр вже практично займається сланцевим газом – прогнозом сланцевих товщ, що знаходяться на території нафтогазовидобувного району в східній частині України. Вивчено геофізичний матеріал по 1960 свердловинах, проведено лабораторні дослідження, вивчено керновий матеріал з урахуванням як українських, так і зарубіжних методик», - повідомив Петро Голуб.

Він також зазначив, що спеціалісти центру визначили 5 найбільш перспективних зон для видобутку сланцевого газу в Україні.

Перший заступник Голови Державної служби геології та надр України Любомир Гончарук також привітав центр із відкриттям: «Я радий вітати вас зі справжнім святом. Подія відбувається непересічна. Для Держгеонадр цей науковий центр є одним з ключових, виходячи із завдань, які стоять перед державою загалом і Державною службою геології та надр зокрема.»

«Енергетична безпека держави, її енергетична незалежність є сьогодні питанням №1 для країни, це стратегічне питання. Створення центру, його можливості і те, як він розвивається, дає нам основу для подальшого руху і розвитку нетрадиційних джерел енергії. Ми бачили подібні центри закордоном і завдяки зусиллям і Президента, і Уряду, і Держгеонадр ми відкриваємо сьогодні такий науковий центр в Україні.», - сказав Любомир Гончарук.

Він також зазначив, що центр повністю відповідає світовим стандартам, закуплено найсучасніше обладнання і Держгеонадра сподіваються, що центр працюватиме на всю країну для всіх надрокористувачів, які працюють в сфері видобутку нетрадиційних енергоносіїв.

«Більше того, сьогодні Державна служба геології та надр України офіційно оголосила конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП), що видобуватиметься в межах Юзівської площі (Харківська і Донецька обл.) і Олеської площі (Львівська й Івано-Франківська обл.) згідно з постановами Кабінету Міністрів України No. 1297 та No. 1298 від 30.11.2011. Заявки приймаються до 18-ї години 23 квітня 2012 року. Вартість пакета щодо Олеської площі становить 10,5 млн. грн., Юзівської площі - 15 млн. грн. Це два величезні проекти, які дадуть можливість країні розробити тему нетрадиційного газу та перейти від обговорень до практичних дій.

Це важливо і для країни, і для центру. Адже центр буде працювати, будуть замовлення. Ті компанії, з якими Україна працює, гарантують, що будуть використовувати потенціал місцевих науковців. Тому, я впевнений, відкриття центру є дуже своєчасним» - сказав заступник Голови Держгеонадр.

Заступник Голови полтавської обласної державної адміністрації Галушко Борис Павлович під час відкриття зазначив: «Ви знаходитесь у витоків зміцнення енергетичної незалежності нашої держави. Для Полтавщини можливість вивчення сланцевого газу в Україні є великою честю. Зрозуміло, що цей статус, який сьогодні надається Центру, буде надавати і більше вимог до колективу. Тож, сподіваюсь, Полтавщина прославиться ще і як представниця добичі сланцевого газу».

Присутній на відкритті Укрнаукагеоцентру голова НАК «Надра України» Проскуряков Олег Альбертович повідомив, що Центр співпрацює з усіма світовими провідними компаніями. «Технології та кадровий потенціал дає можливість на найвищому та найякіснішому рівні вивчати структуру корисних копалин в Україні, без необхідності іноземним партнерам вивозити матеріал у власні лабораторії», - сказав він. Також Олег Проскуряков висловив сподівання, що Центр виправдає всі надії, які покладає на нього керівництво держави та виконає всі завдання, що стоять перед геологічною галуззю в сфері видобутку сланцевого газу.

Під час презентації центру гості мали можливість ознайомитись із керносховищем, обладнанням 3D-візуалізації та найсучаснішою лабораторію для вивчення геологічного матеріалу.

Державна служба геології та надр України