2021-06-23

Росія зважує пропозицію ОПЕК + щодо збільшення нафтовидобутку

РФ оцінює пропозицію учасників ОПЕК + про збільшення нафтовидобутку. Ймовірно, її буде розглянуто на міністерському засіданні групи  наступного тижня. РФ вважає, що в даний час на ринку склався дефіцит пропозиції. 

Очікується, що глобальний дефіцит нафтовидобутку збережеться в середньостроковій перспективі. 

На початку червня Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) закликало Організацію країн-експортерів нафти і її союзників задіяти свої вільні виробничі потужності, щоб підтримувати стійкість ринку на тлі швидкого відновлення попиту. За оцінкою Goldman Sachs, наразі дефіцит пропозиції складає 3 млн б / д. Він викликаний відсутністю значного збільшення видобутку з боку Ірану, ОПЕК і постачальників сланцевої нафти.

Саудівська Аравія обережно «відкривала крани», а її міністр енергетики принц Абдель Азіз бен Салман заявив, що він хоче побачити явні докази значного відновлення попиту, перш ніж задіяти більше потужностей, що простоюють. Група як і раніше не пускає на світові ринки близько 5,8 млн б / д.

На відміну від свого саудівського партнера, Росія виступала за збільшення видобутку.

Раніше в цьому місяці основні виробники нафти в країні заявили, що групі ОПЕК + необхідно і далі нарощувати видобуток, щоб задовольнити зростаючий світовий попит.