2021-06-23

Україна зацікавлена у нафтогазовій співпраці з Казахстаном

Україна зацікавлена у постачанні до Казахстану обладнання власного виробництва для нафтогазової промисловості. Про це повідомляє ExPro, посилаючись на матеріали засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва. 

Зокрема йшлося про поставку до Казахстану бурових установок та насосів для перекачування нафти, компресорних станцій та установок для очищення свердловин, трубопровідної арматури й вантажних автомобілів.

Крім того заступник Міністра з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков відзначив, що Казахстан та Україна можуть поглибити взаємовигідну співпраці у торгівлі та транзиті нафти.

Сторонами також обговорювалось питання водневої енергетики, та потенціал виробництва «блакитного», «зеленого» та «жовтого» водню в України. Наразі проводяться дослідження з оцінки можливостей Української ГТС до транспортування водню в країни ЄС, де вже окреслений значний потенціал. Тож цей напрямок також є привабливий для створення спільних проєктів з виробництва, використання та транспортування водню разом з представниками Казахстанського бізнесу.