2020-09-04

Російські вчені шукають способи виявлення алмазних «трубок-невидимок»

Вчені Федерального дослідного центру комплексного вивчення Арктики Уральського відділення РАН (ФІЦКІА) працюють над новими методами виявлення алмазоносних трубок, вважаючи, що традиційні способи пошуку, включаючи магніто, граві- і електророзвідки, себе вичерпали. 

Завідувач лабораторією екологічної радіології Євген Яковлєв повідомив агентству ТАСС, що розроблена центром нова методика вже показала хороший результат в пошуку алмазних трубок, які не вдається виявити за допомогою звичайних методів розвідки. 

Таких «трубок-невидимок» виявилося багато в Архангельській області і в Якутії, де знаходяться найбільші алмазні родовища Росії. Для їх пошуку вчені об'єднали радіогеохімічних і сейсмічні методи розвідки, причому радіогеохімічний блок включав в себе дослідження виділень радону, радіоактивного інертного газу, який по розломах надходить на поверхню землі і міститься в грунті. 

«У районі розвитку кімберлітових тіл і трубок вибуху існує система розломів, тріщинуватість, і об'ємна активність радону на цих територіях різко зростає, формуються навіть аномальні ореоли радону і, відповідно, за цими ореолам ми намагаємося виявити закономірності і знайти зв'язок з трубками вибуху, щоб використовувати це для розвитку методів пошуку кімберлітових тіл», - розповів агентству ТАСС Євген Яковлєв. 

В рамках нового підходу до розвідки алмазів Центр комплексного вивчення Арктики також застосовує мікросейсмологічні дослідження, які в поєднанні з радіогеохімічнимі методами націлені на виявлення вертикальної проекції кімберлітових тіл. Вчені відзначають, що така технологія може виявитися більш ефективною і менш витратною в порівнянні з традиційним підходом до розвідки алмазних родовищ.