2012-07-29

Робоча нарада представників геологічних служб України та Великобританії з питань геологічного зберігання вуглекислоти

17-18 липня 2012 року у м. Ноттінгем, Великобританія, проведено робочу нараду представників геологічних служб України та Великобританії з питань геологічного зберігання вуглекислоти, в рамках Угоди про співробітництво в галузі геологічного вивчення і раціонального використання надр між Державною службою геології та надр України та Британською геологічною службою (БГС) від 16.05.2012 р.

Фахівці БГС провели ознайомлення делегації Держгеонадр з досвідом організації робіт і досліджень з проблем уловлювання і геологічного зберігання вуглекислоти, які виконувались у БГС протягом 2009-2012 років відповідно до Директиви 2009/31/ЕС.

Фахівці БГС взяли до відома інформацію делегації Держгеонадр України щодо намірів започаткування в Україні робіт і досліджень з проблем уловлювання і геологічного зберігання вуглекислоти, окреслені райони та ділянки, які на думку українських фахівців можна використати в якості полігонів для пілотних проектів.

Сторони обговорили взаємні позиції стосовно проблем геологічного зберігання вуглекислоти, визначили коло питань, які потребують вирішення для прийняття подальших управлінських рішень, обмінялись баченням взаємної ролі Сторін у виконанні можливих проектів за цим напрямком, торкнулись питань загальної організації, а також джерел і механізмів фінансування робіт і досліджень. Домовились підготувати спільну доповідь для подання на розгляд відповідним керівним органам Великобританії та України з метою здійснення конкретних заходів щодо започаткування співробітництва між БГС та Держгеонадр України з проблем геологічного зберігання вуглекислоти.

Довідка:У травні 2012 року між Державною службою геології та надр України та Британською геологічною службою була підписана Угода про співробітництво в галузі геологічного вивчення і раціонального використання надр.

Британська геологічна служба (БГС) є найстарішою геологічною службою Європи. Геологічну службу у Великобританії засновано у 1835 р. в якості геологічного підрозділу Державної топографічної служби (ДТС).

Завданням БГС є геологічне вивчення території Великобританії та її континентального шельфу шляхом систематичних спостережень, моніторингу і досліджень. Штаб-квартира БГС знаходиться у Ківорті, Ноттінгемпшир, інші центри розташовані в Единбурзі, Уолінгфорді, Кардіфі та Лондоні.

Основна продукція БГС включає геологічні, геофізичні, геохімічні та гідрогеологічні карти, описи та відповідні бази даних. Одним із ключових стратегічних завдань наступного десятиліття є завершення переходу від 2-D картування до 3-D моделювання.