2020-09-14

Rio Tinto залучить $ 500 млн для монгольського мідного проекту

Австралійська гірничодобувна корпорація Rio Tinto має намір залучити до $ 500 млн додаткового фінансування проєкту з будівництва підземної виробки на мідно-золотому руднику Oyu Tolgoi в Монголії. 

Раніше передбачалося, що вартість цього проекту складе $ 5,3 млрд, а шахту буде введено в експлуатацію 2021 року, але в травні поточного року компанія визнала, що витрати зростуть, а терміни будуть зрушені на 2023 рік. 

Зараз Rio Tinto, якій належить контрольний пакет канадської компанії Turquoise Hill, що володіє 66% акцій Oyu Tolgoi (решта 34% перебувають у власності уряду Монголії), оцінює витрати в $ 6,6-7,2 млрд, а затримку в порівнянні із початково розробленими планами - в 21-29 місяців.

У процесі підготовки фінансової операції Rio Tinto вступила в переговори з нинішніми кредиторами, які надали кошти для запуску проєкту, з метою корекції умов запозичення і погашення кредитів.

Як заявляє корпорація, через два роки після введення в дію шахти продуктивність Oyu Tolgoi зросте від близько 150 тис. т міді в рік в даний час до 560 тис. т на рік. У першому кварталі поточного року на підприємстві було отримано 35,2 тис. т міді і 26,15 тис. унцій золота.