2017-03-17

Результати засідання Правління ІПВГ в Боготі

36-те засідання Міжнародного правління ІПВГ відбулося 8-9 березня у столиці Колумбії, місті Богота. Близько 70 представників зацікавлених  сторін та члени Правління зібрались, щоб обговорити прогрес у впровадженні Ініціативи у 51 країні, які впроваджують ІПВГ.

У перший день засідання члени Правління обговорювали результати валідаційних перевірок, які визначали відповідність процесів впровадження Ініціативи у державі до вимог Стандарту ІПВГ. За результатами валідацій було прийняте рішення щодо тимчасового призупинення членства наступних країн регіону: Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан. Після проведення корегувальних заходів, визначених Правлінням, та проведення повторної валідації, Киргизстан та Таджикистан мають можливість поновити членство. Азербайджан заявив про свій вихід з Ініціативи. Також було оголошено, що Вірменія стала ще однією країною світу, яка впроваджуватиме Стандарти ІПВГ.

Впродовж засідання Правління прийняло рішення про введення обов’язкового звітування на рівні проектів  починаючи зі звітів, які охоплюватимуть 2018 фіскальний рік. БГЗО має узгодити визначення “проект” та його відповідність національному законодавству. Під проектом може, наприклад, розумітися діяльність за конкретним спецдозволом. Тобто за наявності у компанії декількох спецдозволів, вона матиме звітувати за кожним з них.

На засіданні був представлений Звіт про прогрес країн у впровадженні ІПВГ, в якому  висвітлені результати тематичних досліджень процесів  імплементації ІПВГ серед країн-членів. Зокрема, у Звіті вказано, що за 2016 рік було опубліковано 42 Звіти ІПВГ по всьому світу, в сукупності було розкрито дані про сплату податків та рентних платежів на суму близько 320 мільярдів.

Основні факти про результати впровадження ІПВГ у світі:

51 країна впроваджує ІПВГ
Понад 800 організацій громадянського суспільства беруть участь у реалізації ІПВГ як на місцевому, так і на міжнародному рівнях.
90 великих міжнародних нафтових, газових і гірничодобувних компаній підтримують ІПВГ
Більше 90 інституційних інвесторів підтримують ІПВГ, із загальним обсягом активів під управлінням понад 19 трильйонів доларів США.
Звіти ІПВГ були опубліковані в 49 країнах, що охоплюють 331 фінансовий рік і приблизно 2,3 трильйона доларів державних доходів.