2015-04-27

Рекомендації профільного комітету ВР

Законопроектом (№2184) пропонується упорядкувати окремі питання у сфері користування надрами задля забезпечення сталого розвитку суб'єктів підприємництва, які здійснюють розробку корисних копалин місцевого значення, зокрема, стосовно упорядкування земельних питань.

Водночас зазначалося, що запропоноване законопроектом в новій ст. 14-1 Закону "Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" запровадження договору міни може входити як складова існуючого інституту "викупу", визначеного у частині 1 статті 14 цього Закону, і не узгоджується з положеннями абзацом 5 частини 1 статті 7 цього Закону, згідно з яким передбачений тільки викуп земельних ділянок та інших об'єктів.

Також цією новою статтею не передбачено згоди власника при укладенні договору чи іншого правочину, у тому числі й надання у власність іншої рівноцінної земельної ділянки, що не узгоджується з вимогами статті 22 Конституції України, згідно з якою "при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".

На думку членів Комітету, зазначені зауваження можуть бути зняті, якщо вилучити із законопроекту статтю 14-1 і залишити у чинній редакції абзац 1 частини 1 статті 15 цього Закону.