2016-10-10

Профільний Комітет рекомендує відхилити проект Постанови ВРУ № 5137

6 жовтня 2016 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України про вжиття заходів щодо недопущення зменшення повноважень обласних рад у сфері надання дозволів на надрокористування (реєстр. № 5137), поданий народними депутатами України Деркачем А. Л., Артеменком А. В., Дубілем В. О.

Метою проекту акта визначено врегулювання низки проблем, з метою недопущення звуження повноважень обласних рад у сфері надання дозволів на користування надрами, запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів призупинити дію його постанови від 06.04.16 № 277, провести засідання Кабінету Міністрів з цього питання та доручити нашому Комітету взяти на контроль реалізацію зазначених заходів.
Постанова Кабінету Міністрів України, окрім іншого, обмежує час (до 90 днів) надання позитивної чи негативної відповіді щодо погодження надання надр у користування, а її призупинення не відповідатиме вимогам законодавчих актів щодо спрощення умов отримання документів дозвільного характеру суб'єктами господарювання, та на приведення українського законодавства у відповідність до вимог законодавства Європейського Союзу, прискорення погодження надання надр у користування.

Під час обговорення зазначалося, що зволікання з наданням відповіді на практиці є немотивованим з подальшим вирішенням цих питань у непрозорий спосіб.

Крім того, у Верховній Раді зареєстровано законопроект (реєстр. № 4557) яким пропонується врегулювати зазначений термін погодження, і головним з його розгляду визначено Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Планом законодавчого забезпечення реформ в Україні, схваленим Постановою Верховної Ради України від 04.06.15 № 509-VІІІ, передбачено розроблення Кодексу України про надра (нова редакція), яким може бути комплексно врегульовано порушені питання.
Враховуючи викладене, Комітет рекомендував відхилити проект акта.