2021-01-18

Проблеми та перспективи дослідження Україною чорноморських газогідратів

Газогідрати Зур`ян, Гошовський

Інтенсивна довгострокова експлуатація традиційних газових родовищ України не могла не відобразитися на загальному рівні вітчизняних запасів природного газу. Отже, досі залишається актуальним питання про пошук альтернативних рішень енергетичної проблеми. 

Українські вчені - професор, доктор технічних наук Гошовський Сергій Володимирович та кандидат технічних наук Зур’ян Олексій Володимирович у своїй спільній праці "Газогідрати - історія відкриття, пошук, розробка" вважають одним з перспективних рішень цієї проблеми дослідження ресурсного потенціалу гідратів метану у Чорному морі та їх використання для видобутку природного газу, як потужного та перспективного типу газових родовищ, адже чорноморські газогідрати здатні в перспективі забезпечити Україну природним газом приблизно на 300 років. 

Розгляд нового способу газовидобування у науковій праці здійснюється з огляду на три основні фактори: економічний, технологічний та екологічний. 

Економічний фактор наразі є найменш стабільним, адже в першу чергу він залежить від собівартості видобутку сировини, яка, в свою чергу, залежить від геологічних умов та технології видобутку, що використовується. Вчені передбачають, що розробка родовищ газогідратів вийде не дешевше, ніж розробка традиційних газових покладів. 

Щодо технологічного аспекту, варто зазначити, що ефективні примислові технології видобутку з`являться не раніше середини поточного десятиріччя. Вчені також додають, що майбутні технології забезпечуватимуть собівартість видобутку, яку можна буде співвіднести з собівартістю традиційного газу. 

Найбільше екологічне занепокоєння викликає порушення поверхневого шару донних відкладень, що може призвести до незворотнього порушення екологічної рівноваги. 

З огляду на вищезазначене, головний інженер Українського інституту інновацій та економіки природних ресурсів (УкрІІЕПР) Олексій Зур`ян наголошує на необхідності якнайшвидших досліджень з пошуку та розробки родовищ газогідратів у Чорному морі на фоні розвитку аналогічних досліджень за кордоном. Зокрема, досвіду США, Японії та Китаю.