2021-12-21

Президент Чехії закликає до виходу країни з Green Deal

Для того, щоб допомогти фірмам та людям, які потрапили в складну ситуацію через енергетичну кризу, Чехії необхідно вийти з ухваленого Єврокомісією плану екологічного розвитку Green Deal. Про це заявив у неділю президент Чехії Мілош Земан.

Проєкт Єврокомісії Green Deal передбачає радикальні реформи в економіці, енергетиці та транспорті, які мають стати максимально зеленими та вуглецево-нейтральними. Він обійдеться Євросоюзу, за попередніми розрахунками, приблизно в три трильйони євро. Брюссель обіцяє покрити лише третину цих витрат, решту за задумом забезпечать Європейський інвестиційний банк і самі країни ЄС. 

"Я вважаю, що нинішня енергетична криза, яка проявляється у підвищенні на 30-70  цін на електроенергію та на газ, насамперед, викликана саме Green Deal", - цитує Земана Прайм.

При цьому чеський президент навів низку аргументів на користь свого твердження.

"Коли ви закриваєте електростанції, ви скорочуєте подачу електроенергії. При цьому, згідно з відомими законами економіки, якщо пропозиція скорочується при постійному або навіть вищому попиті, то ціни на електроенергію зростають. Але Німеччина у 2022 році хоче закрити не лише вугільні, а й атомні електростанції Я є відомим прихильником ядра, і вважаю, що уповільнення тендеру на будівництво енергоблоку на АЕС "Дуковани", та на АЕС "Темелін" попереднім урядом республіки прирекло нас на енергетичну бідність", - зазначив Земан.

На думку президента, Чехії в даній ситуації слід було б діяти як суверенній країні та вийти з угоди Green Deal.