2017-03-10

Прем'єр-міністр обговорив з експертами шляхи лібералізації та реформування енергетичного сектору країни

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обговорив з експертами шляхи реформування енергетичного сектору країни та механізми лібералізації енергетичного ринку.

"Наша енергетична незалежність має дуже велике значення для нашої країни", - наголосив Володимир Гройсман.
Уряд минулого року докладав зусилля для зменшення енергетичної залежності країни, зазначив Прем'єр-міністр. Зокрема, було сформовано і затверджено Концепцію розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року, що передбачає зміцнення потужностей видобутку українського газу і зменшення імпорту.

Говорячи про реформування енергетичного сектору, Глава Уряду зауважив необхідність формування комплексного підходу, що дозволить викорінити наявні проблеми. Зокрема, на його переконання, потрібна чітка стратегія наведення ладу щодо діяльності та утримання шахт, запровадження прозорого ринку вугілля, вирішення питання імпорту електричної енергії.

Прем'єр-міністр наголосив на необхідності інституційного забезпечення прозорості ринку електроенергетики. Уряд зацікавлений у цьому, підкреслив він.

Найближчим часом, відповідно до доручення Прем'єр-міністра, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик презентує план модернізації шахт в країні. Цього року Уряд визначив 1,8 млрд грн на реструктуризацію шахт, зазначив Глава Уряду.

"Треба побудувати якісну роботу з продажу вугілля в Україні. У нас є ідея про створення майданчику, на якому ми могли б отримати абсолютно публічні торги вугілля. Відповідну роботу ми в Уряді проводимо, - сказав Володимир Гройсман. - Я думаю, що декілька компонентів: реструктуризація шахт і наведення там порядку, нові механізми торгівлі і створення умов імпорту [електричної енергії] буде позитивна історія".
Учасники зустрічі також обговорили виклики, що виникли унаслідок енергетичної блокади.

В обговоренні взяли участь Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, виконавчий директор Офісу реформ Кабінету Міністрів України Антон Ященко, експерти: директор компанії "Енергетичні ресурси України" Андрій Фаворов, представник Української енергетичної біржі Олексій Дубовський, президент DiXi Group Олена Павленко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко, незалежний експерт Андрій Герус, інші представники експертного середовища.