2019-03-18

Представники ДП «Укрнаукагеоцентр» виступили доповідачами

13-14 березня 2019 року відбувся ІІІ Міжнародний Галузевий Форум «Розвиток нафтогазових активів та геологія». У заході взяли участь фахівці понад 200 представників державних, приватних вітчизняних та міжнародних компаній з Білорусі, Казахстану, Азербайджану, Румунії, Польщі, Хорватії. НАК «Надра України» на форумі була представлена науково-виробничим підприємством ДП «Укрнаукагеоцентр».

Форум вже втретє стає майданчиком, який збирає топ-учасників нафтогазового ринку з метою обговорення результатів діяльності, досягнень та проблематики роботи бурових, нафтогазовидобувних, геологорозвідувальних та сервісних компаній України та світу. На заході було заслухане відеозвернення директора з видобутку АТ «Укргазвидобування» Юрія Нагорняка, виступ директора ГПУ «Полтавагазвидобування» Євгена Палєнка, ректора ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка Володимира Онищенка, начальника відділу геологорозвідувальних робіт ПАТ «ВК «УКНАФТОБУРІННЯ» Андрія Бутенка, Президента Спілки буровиків України Анатолія Вдовиченка та інших.

За дорученням генерального директора ДП «Укрнаукагеоцентр» Петра Голуба, Сергій Панченко, головний геолог департаменту дослідження кернового матеріалу, стратиграфії та кореляції, представив доповідь «Стан вивченості перспективних нафтогазових площ Східної України та рекомендації по прискоренню розвідки потенційних ліцензійних ділянок». У своєму виступі він зупинився на сучасному стані ресурсної бази вуглеводнів України, зокрема, на Східному нафтогазоносному регіоні, в якому відкрито 247 нафтогазових родовищ з балансовими (видобувними) запасами, що становлять 748 млн. т  умовного палива та перспективними ресурсами – 453,7 млн. т  умовного палива. На сьогодні, видобуток природного газу/нафти в Східному нафтогазоносному регіоні становить 95/69 % від загального по Україні.

ДП «Укрнаукагеоцентр», як одне з найпотужніших в Україні науково-виробничих підприємств по обробці геолого-геофізичних матеріалів, геолого-аналітичних та науково-тематичних досліджень лише протягом 2018 року виконало значний обсяг робіт: геолого-економічну оцінку запасів та ресурсів – по 27 нафтогазових об’єктах (по 2 спільно з фахівцями ДКЗ України за стандартами SPE-PRMS); геологічні проекти пошуково-розвідувального буріння – по 23 площах і родовищах; геологічні супроводи буріння свердловин з виконанням геолого-аналітичних робіт та лабораторних досліджень – на 25 пошуково-розвідувальних об’єктах; проекти дослідно-промислової розробки з авторським супроводженням – по 11 родовищах; обґрунтовано за результатами комплексного аналізу і надано рекомендації для постановки ГРР – на 50 перспективних ділянках.

Якісне та ефективне виконання цих робіт є внеском колективу ДП «Укрнаукагеоцентр» у виконання першочергових державних програм України із нарощування мінерально-сировинної бази та збільшення власного видобутку вуглеводнів.

Також у своєму виступі Сергій Панченко розкрив бачення ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» щодо основних напрямків першочергових геологорозвідувальних робіт для збільшення видобутку вуглеводнів. Передусім, вони пов’язані з освоєнням покладів на великих глибинах (6000-7000 м у карбонатно-теригенних резервуарах в межах крупних структурних форм центральної частини ДДЗ), рифогенно-карбонатним осадовим комплексом південної та північної прибортових частин ДДЗ, ущільнених нафтогазонасичених порід-колекторів (алевроліти, пісковики, вапняки), літологічно-екранованих та несклепінних пасток, приштокових зон та видовженими криловими частинами структур та дорозвідкою відкритих родовищ Машівсько-Шебелинського нафтогазоносного району, а також газу нетрадиційних покладів.

У другий день форуму пройшов круглий стіл «Сприяння розвитку вітчизняного виробництва та перспективи реалізації концепції ефективного освоєння відновлювальних глибинних нафтогазових ресурсів», на якому Андрій Матвієнко, заступник директора департаменту дослідження свердловин та розробки родовищ, представив основні напрямки діяльності та види новітніх сервісних послуг, котрі надаються спеціалістами ДП «Укрнаукагеоцентр» підприємствам нафтогазової галузі.

ДП «Укрнаукагеоцентр» висловлює вдячність організаторам форуму та наголошує, що такі майданчики є надійною опорою у формуванні енергонезалежності України.