2019-03-18

Спростування недостовірної інформації, опублікованої у ЗМІ щодо тиску Держгеонадр на Regal Petroleum

«На сьогодні у засобах масової інформації з’являється неправдива інформація щодо діяльності Державної служби геології та надр України:

https://www.rbc.ua/ukr/news/ekspert-nazval-davleniem-novinskogo-reshenie-1552652905.html,
https://gazeta.ua/articles/economics/_poziciya-derzhgeonadr-v-pitanni-regal-petroleum-zavdaye-shkodi-investklimatu-ukrayini-ekspert/891135
https://smart-energy.com.ua/ru/media-center/news/detail/unreasonable-actions-gosgeonedr-harm-the-investmen/
https://smart-energy.com.ua/ru/media-center/news/detail/smart-energy-considers-unfounded-the-order-gosgeon/

Державною службою геології та надр України у жовтні 2018 року проведено планову перевірку діяльності ТОВ «ПРОМ-ЕНЕРГО ПРОДУКТ».

За результатами проведеної перевірки встановлено низку порушень законодавчих та нормативно-правових актів про надра, про що посадовими особами Держгеонадр складено акт планової перевірки від 26.10.2018 № 67/5626.

Надрокористувачу надано припис від 26.10.2018 № 67/5626 на усунення виявлених порушень з встановленими термінами на їх усунення (до 26 листопада 2018 року).

ТОВ «ПРОМ-ЕНЕРГО ПРОДУКТ» (далі – надрокористувач)у листопаді в якості усунення зазначеного порушення надрокористувач надіслав Акт про результати геолого-промислових досліджень св. № 1 Васищівського ГКР від 23 – 30 жовтня 2018 року (далі – Акт) в якому йшлося про усунення порушень, встановлених приписом без підтверджуючих копій первинних документів, які не були надані Держгеонадрам.

Звертаємо вашу увагу, що Акт є кінцевим документом, який узагальнює весь обсяг проведених робіт на свердловині та підтверджуються копіями первинних документів.

У департаменті держгеоконтролю повідомляють, що встановити повноту, якість та факт проведення відповідних робіт надрокористувачем та виконання п.2 припису, з наданих надрокористувачем документів, неможливо. «Надрокористувачем не надано у встановлені приписом терміни достовірні первинні документи, які би свідчили про фактичне, повне і якісне проведення досліджень, що відповідали би встановленим на момент проведення планової перевірки чинним нормам», – зазначив Директор департаменту держгеоконтролю Вадим Гончаренко.

Враховуючи зазначене, наказом Держгеонадр від 11.03.2019 № 76 зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами № 5626  від 15.08.2012. Надрокористувачу надано 30 календарних днів для усунення порушень шляхом надання документів, які підтверджують проведення досліджень на продуктивність, замір статичного тиску у свердловині №1 Васищівського ГКР, передбачені планом розвитку робіт (дослідження свердловин) на 2018 рік, відповідно до пункту 2 припису.

Повідомляємо, що розповсюджена інформація є недостовірною. Вказана заява в ЗМІ не відповідає фактичним обставинам з огляду на те, що Державна служба геології та надр України здійснює свою діяльність згідно чинного законодавства.

Тож, закликаємо, як працівників ЗМІ, так і представників громадськості при оприлюдненні інформації щодо діяльності Державної служби геології та надр України свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності, та звертатися за коментарями до Держгеонадр!

Довідково:

Згідно з частинами другою, п’ятою статті 26 Закону України «Про нафту і газ» протягом 20 календарних днів після зупинення дії спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами надрокористувач зобов’язаний зупинити виконання на наданій йому у користування ділянці надр цільових робіт, передбачених цим дозволом. Дія спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами поновлюється після усунення користувачем нафтогазоносних надр причин, що обумовили  зупинення його дії.